Ramen Festiwal rusza już w piątek!
Szykujcie apetyty, łyżki i pałeczki. W piątek ruszy trzecia edycja łódzkiego Ramen Festiwalu. To jedyna w naszym mieście impreza poświęcona tej niezwykłej, japońskiej zupie i wielka uczta dla jej miłośników.
Już za kilka dni Łódź znowu stanie się polską stolicą ramenu – zupy, a właściwie dania, które jest, obok sushi, flagowym przysmakiem kuchni japońskiej. Pyszny, sprężysty makaron, esencjonalny, gotowany godzinami wywar i mnóstwo pysznych dodatków. Łodzianie pokochali ramen i cieszy się onw naszym mieście rosnącą popularnością, o czym świadczą tysiące gości odwiedzających restauracje podczas poprzednich edycji Ramen Festiwalu.
Tegoroczny festiwal ruszy 16 listopada i potrwa 10 dni (do 25 listopada). W tym czasie możecie odwiedzić 11 restauracji, które przygotowały łącznie 12 ramenów. W Japonii i na całym świecie to danie przygotowywane jest na setki sposobów, a my po raz kolejny sprawdzimy, jak zainspiruje ono łódzkich szefów kuchni. Na festiwalowiczów czekają propozycje mięsne i wegańskie oraz całe mnóstwo składników egzotycznych i lokalnych. Będą rameny z gęsiną, wołowiną, wolno pieczonym boczkiem czy żeberkami. W miskach pojawią się azjatyckie grzyby i warzywa, pierożki z cielęciną, a nawet… włoskie sery.
Wydarzenie organizuje portal Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń, a partnerem jest firma Kuchnie Świata, która specjalizuje się w dystrybucji produktów spożywczych z całego globu. Ufundowała ona także nagrodę dla restauracji, która w ramach festiwalu przygotuje najlepszy ramen. Zwycięzcę konkursu wytypuje specjalnie powołane jury, ale was również zachęcamy do dzielenia się swoimi opiniami na stronie wydarzenia na Facebooku.
Oto lokale, które biorą udział w rywalizacji:
Gejsza Sushi al. Kościuszki 93
Ostry bulion wołowo-krewetkowy z trawą cytrynową i kafirem, makaron ramen, macka ośmiornicy w sosie unagi, kalmar w kokosie, krewetka, grillowane pomidorki koktajlowe, pak choi, marchew, limonka, szczypior, jajko z płynnym żółtkiem i czarny sezam. Cena: 30 zł (700 ml)
House of Sushi ul. Piotrkowska 89
Kamo Ramen z wędzoną gęsiną – korzenny, aromatyczny wywar z kaczki podany z makaronem naszej produkcji, grzybami, kapustą pak choi oraz fasolką edamame. Całość bulionu dopełnia delikatnie wędzona gęsina.
Cena: 29 zł (650 ml)
Kaminari Sushi ul. Piotrkowska 79
SHOYU RAMEN – bazą ramenu jest esencjonalny i aromatyczny bulion wołowo – drobiowy. Podawany z grubym, niezwykle miękkim japońskim pszennym makaronem. Wyjątkowości i smaku dodadzą obłędny boczek chashu, jajko, nori oraz szczypior.
Cena: 25 zł (500 ml)
Lokal Pasaż Schillera 13
Lokalny ramen – słodko-ostry bulion z palonych kości wołowych i grzybów podany z makaronem, pieczonym w niskiej temperaturze rostbefem, krewetkami tygrysimi, paloną marchewką, zielonym groszkiem, kapustą pak choi i grzybami shimeji. Cena: 30 zł (500 ml)
NoTo Sushi ul. Piłsudskiego 14 (sala VIP restauracji Farina Bianco) lub w dostawie
Tonkotsu Ramen – wywar wieprzowo drobiowy z żeberkami marynowanymi na dwa sposoby. Makaron naszego wyrobu z dodatkiem pierożka z cielęciną.
Cena: 30 zł (600 ml)
Pawilon Aleksandrów Łódzki, ul. Wojska Polskiego 65/67
SURF&TURF SHOYU RAMEN – wywar wołowo-wieprzowy, szarpana wołowina, szaszłyk z krewetek, szpinak, jajko ajitsuke, oliwa krewetkowa, dymka
Cena: 23 zł (400 ml)
Sendai Sushi ul. Piotrkowska 209
Pulled goose thai ramen – wywar drobiowy z trawą cytrynową i liśćmi kafiru, pieczona w miodzie szarpana gęsina, grzyby słomkowe i palony por
Cena: 20 zł (350 ml)
Stacja Street Food ul. Traugutta 9
Tantanmen ramen z syczuańskim korzeniami – bulion wieprzowo-drobiowy z intensywnie sezamowym i pikantnym tare, podawany z mieloną wieprzowiną smażoną z pasta tobanjan, blanszowanym pak choyem, szczypiorem, domowym olejem z chilli i czerwoną cebulą
Cena: 28 zł (700 ml)
Tantanmen Vegan ramen – bulion warzywno-grzybowy z intensywnie sezamowym i pikantnym tare, podawany z mieloną sojowiną smażoną z pasta tobanjan, blanszowanym pak choyem, szczypiorem i domowym olejem z chilli VEGAN
Cena: 28 zł (700 ml)
Sushi Smaki ul. Sacharowa 30 (dawna Gorkiego)
Black & White Ramen – bulion wieprzowo-drobiowy z własnoręcznie przyrządzonym czarnym makaronem z wyciągiem z atramentu kałamarnicy, przepiórczymi jajkami, marynowaną rzepą, grzybami shimey, warzywami z woka, kiełkami fasoli mung i karkówką glazurowaną czarnym czosnkiem
Cena: 19 zł (500 ml)
Sushi w Dłoń Al. Kościuszki 22
Chashu Tomatomen – wołowy wywar z pomidorami, trawą cytrynową i kolendrą podany z brzuchem, domowym makaronem, kremową burratą, pesto z wasabi i bazylii, płatkami parmezanu i grillowanym pomidorem
Cena: 30 zł (700 ml)
Zielona Restauracja Wegetariańska i Wegańska (Rynek Manufaktury)
Koko Miso Ramen – bulion z pieczonych warzyw z grzybami z dodatkiem imbiru, glonów kombu, miso, pasty pomidorowej, mirinu i mleka kokosowego, podany z makaronem pszennym lub ryżowym, grzybami shitake, tempehem, dymką, kapustą pak choi, sezamem, orzechami nerkowca i limonką VEGAN
Cena: 20 zł (400 ml)
Zjadliwości ul. Piotrkowska 102A
Jesienny Ramen Addio Pomidory – kremowy, aromatyczny bulion roślinny w połączeniu z orzechowo-grzybową pastą, chrupiącą, kiszoną dynią, wędzonym tempehem oraz pieczonymi grzybami shimeji tworzą rozgrzewającą kompozycję, która pełnią smaków i aromatów pochodzących z jesiennych plonów rozgoni melancholii mglisty woal VEGAN
Cena: 25 zł (500 ml)