fbpx

Fot: Menu dla diabetyka

Listopad jest miesiącem walki z cukrzycą. Do akcji przeciwdziałania chorobie mogą przyłączyć się również restauratorzy.

W ostatnim czasie wiele mówi się o alergiach pokarmowych czy nietolerancji glutenu. Niestety wiedza personelu restauracji o tym, co osoby dotknięte podobnymi dolegliwościami mogą, a czego nie mogą jeść nadal pozostawia wiele do życzenia. Niestety podobnie jest z cukrzycą. W ich przypadku dieta ma wyjątkowe znaczenie. Z tego też powodu chorzy często muszą rezygnować w wizyty w lokalach gastronomicznych – tylko samodzielnie mogą przygotować posiłek, który będzie spełniał ich wymagania.

Nie zdajemy sobie sprawy, że w Polsce na cukrzycę chorują aż 3 miliony ludzi, a ONZ uznało tę dolegliwość za pierwszą niezakaźną chorobę będącą epidemią XXI wieku. Pomimo to nadal bardzo mało wiemy o cukrzycy i potrzebach osób nią dotkniętych. Sprawa ich odżywiania wcale nie sprowadza się do zrezygnowania z cukru. W ich diecie ważne są regularne posiłki, ilość kalorii, niski poziom indeksu i ładunku glikemicznego oraz odpowiednie proporcje składników. Brzmi groźnie, ale faktycznie to po prostu zdrowe, dobrze zbilansowane menu, które z powodzeniem mogą (a nawet powinny) stosować zdrowe osoby.

Fot: Menu dla diabetyka

Aby informować o potrzebach cukrzyków, w ubiegłym roku powstał projekt Menu dla diabetyka. Jego organizatorzy chcą, aby wzięły w nim czynny udział również restauracje w całej Polsce. Świetną okazją do tego jest miesiąc walki z cukrzycą – my również zachęcamy, aby w listopadzie lokale z Łodzi przygotowały specjalne menu z myślą o osobach dotkniętych chorobą. Jeżeli jesteście restauratorami i chcielibyście wziąć udział w akcji, kontaktujcie się z Panią Anną Karczewską (tel. 505 716 882, mail: koalicja-cukrzyca@prawapacjenta.eu).

Organizatorzy z Panią Anną na czele wychodzą naprzeciw chętnym i pomagają skomponować specjalne menu tak, aby spełniało ono potrzeby diabetyków. Możecie sami zaproponować dania lub przesłać do organizatorów swoją stałą kartę. Ci wybiorą z niej najbardziej odpowiednie pozycje i wyliczą dla nich wartość kaloryczną i zawartości poszczególnych składników. Wystarczą trzy potrawy, które wpisuje się na specjalną kartę promującą akcję. My ze swoje strony obiecujemy, że będziemy pisać o wszystkich restauracjach, które podejmą diabetyczne wyzwanie. Co ważne, wasze propozycje mogą znaleźć się też w specjalnej książce kucharskiej wydawanej w ramach projektu. O szczegóły również pytajcie Pani Anny.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...