fbpx

Fot: Menu dla diabetyka

Listopad jest miesiącem walki z cukrzycą. Do akcji przeciwdziałania chorobie mogą przyłączyć się również restauratorzy.

W ostatnim czasie wiele mówi się o alergiach pokarmowych czy nietolerancji glutenu. Niestety wiedza personelu restauracji o tym, co osoby dotknięte podobnymi dolegliwościami mogą, a czego nie mogą jeść nadal pozostawia wiele do życzenia. Niestety podobnie jest z cukrzycą. W ich przypadku dieta ma wyjątkowe znaczenie. Z tego też powodu chorzy często muszą rezygnować w wizyty w lokalach gastronomicznych – tylko samodzielnie mogą przygotować posiłek, który będzie spełniał ich wymagania.

Nie zdajemy sobie sprawy, że w Polsce na cukrzycę chorują aż 3 miliony ludzi, a ONZ uznało tę dolegliwość za pierwszą niezakaźną chorobę będącą epidemią XXI wieku. Pomimo to nadal bardzo mało wiemy o cukrzycy i potrzebach osób nią dotkniętych. Sprawa ich odżywiania wcale nie sprowadza się do zrezygnowania z cukru. W ich diecie ważne są regularne posiłki, ilość kalorii, niski poziom indeksu i ładunku glikemicznego oraz odpowiednie proporcje składników. Brzmi groźnie, ale faktycznie to po prostu zdrowe, dobrze zbilansowane menu, które z powodzeniem mogą (a nawet powinny) stosować zdrowe osoby.

Fot: Menu dla diabetyka

Aby informować o potrzebach cukrzyków, w ubiegłym roku powstał projekt Menu dla diabetyka. Jego organizatorzy chcą, aby wzięły w nim czynny udział również restauracje w całej Polsce. Świetną okazją do tego jest miesiąc walki z cukrzycą – my również zachęcamy, aby w listopadzie lokale z Łodzi przygotowały specjalne menu z myślą o osobach dotkniętych chorobą. Jeżeli jesteście restauratorami i chcielibyście wziąć udział w akcji, kontaktujcie się z Panią Anną Karczewską (tel. 505 716 882, mail: koalicja-cukrzyca@prawapacjenta.eu).

Organizatorzy z Panią Anną na czele wychodzą naprzeciw chętnym i pomagają skomponować specjalne menu tak, aby spełniało ono potrzeby diabetyków. Możecie sami zaproponować dania lub przesłać do organizatorów swoją stałą kartę. Ci wybiorą z niej najbardziej odpowiednie pozycje i wyliczą dla nich wartość kaloryczną i zawartości poszczególnych składników. Wystarczą trzy potrawy, które wpisuje się na specjalną kartę promującą akcję. My ze swoje strony obiecujemy, że będziemy pisać o wszystkich restauracjach, które podejmą diabetyczne wyzwanie. Co ważne, wasze propozycje mogą znaleźć się też w specjalnej książce kucharskiej wydawanej w ramach projektu. O szczegóły również pytajcie Pani Anny.

Podobne posty

Makaron z CBD, pappardelle o smaku zalewajki, a do tego zmieniający kolor „magiczny eliksir” – to ...
W Łodzi trwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week, która dla nas stała się idealną okazją do ...
Za nami piąta, a zarazem urodzinowa edycja Jemy w Łodzi Food. Było mnóstwo świetnego jedzenia, super ...