Różne oblicza pizzy w Pizza Lovers by The Chef
Czy w Galerii Łódzkiej da się zjeść dobrą pizzę? Teraz już tak! The Chef właśnie otworzył tam swój drugi punkt i kręci pizzę klasyczną, na slajsy, frittę i pizzowe bon bony.
Patryk Kumosiński – czyli wspomniany Chef – w łódzkiej gastronomii jest już bardzo dobrze znany. Wcześniej miał swój lokal „The Chef” w bramie Piotrkowskiej 89, gdzie serwował streetowe jedzenie – burgery, bao czy curry. Później dań z jego ręki mogliście spróbować w Kzrywych Szklankach. Właśnie tam zaczął piec swoją cieniutką i chrupiącą pizzę. Temat pizzy na tyle mocno zakorzenił się w jego sercu, że otworzył miejsce skupiające się tylko na niej. Natomiast nie byłby sobą, gdyby nie przygotowywał jej w kilku odsłonach. Tak właśnie powstał koncept Pizza Lovers by The Chef. Jeden lokal znajdziecie w Orientarium, a z początkiem listopada w Galerii Łódzkiej otworzył się drugi punkt. Na tym food court’cie brakowało dobrej pizzy.
Zacznijmy od podstaw, czyli ciasta. Patryk do przygotowania swoich pizz używa tylko sprawdzonych i jakościowych składników. Mamy włoską mąkę, dobrą mozzarellę, wędliny i świeże dodatki. Ciasto dojrzewa 24 godziny. Po upieczeniu pizza jest cienka z delikatnie wyrośniętymi, przyjemnie chrupiącymi brzegami. Możecie tu zjeść pizzę (32 cm) przygotowaną w 13 klasycznych kompozycjach, tj. margherita, funghi, quatro formaggi (z mozarellą, taleggio i serem pleśniowym) czy diavolo. Jest też margherita spagliata, czyli tzw. margherita odwrócona, gdzie na cieście w pierwszej kolejności ląduje oliwa, później mozarella, na niej sos pomidorowy i sos bazyliowy – spróbujcie jej koniecznie, a odkryjecie zupełnie nowe oblicze tej prostej kompozycji. Ceny pizz wahają się od 28 zł za marinarę, do 46 zł za pizzę ze szpinakiem, gruszką, serem pleśniowym i orzechami. Możecie zamówić je z dostawą do domu lub pracy.
Warto wspomnieć, że w poniedziałki zgarniecie margheritę w specjalnej cenie 19,90 zł.
Każdego dnia w ladzie wystawiane są różne pizze na slajsy. Ta robiona jest w znacznie większym rozmiarze niż wcześniej wspomniane klasyki i na grubszym cieście, dzięki czemu slajs po podgrzaniu w piecu nie traci na jakości. To wielkie pizzowe blachy podzielone na 8 dużych kawałków, przygotowywane codziennie na świeżo. Choć w menu jako stałe pozycje widnieje margherita, spinachi, capriciosa i pepperoni, to wśród nich wymiennie będą pojawiać się inne kompozycje. Cenowo od 10 do 13 zł za slajsa.
A jeśli zwykła pizza już wam się znudziła, to spróbujcie pizzy fritty. Choć w Łodzi mamy mnóstwo pizzerii, to niewiele miejsc ją serwuje. Smażone na głębokim tłuszczu pizzowe rożki wypełnione mozarellą z dodatkami – do wyboru 6 rodzajów (33-45 zł). My spróbowałyśmy fritty z pepperoni, była bardzo dobra i bardzo sycąca – dobrze, że wzięłyśmy jedną porcję, bo to dwa konkretne rożki. Złote, chrupiące, gorące i tłuściutkie stanowią fajną przekąskę w mroźne zimowe dni – bierzcie dodatkowe serwetki, bo łatwo można się pobrudzić! Zjecie ją tylko na miejscu, taka od razu po przygotowaniu smakuje najlepiej – spakowana na wynos traci wszystko co najlepsze.
Pizza to jeszcze nie wszystko co możecie wrzucić na ząb w Pizza Lovers. Jest też pasta fresca w trzech rodzajach – spaghetti al pomodoro z parmezanem, bolognese i tagliatelle ze szpinakiem, gruszką i gorgonzolą z opcją z kurczakiem (29 – 39 zł). Zaś na mniejszy głód idealnie sprawdzi się sałata m.in Cezar albo jedna z trzech rodzajów bruschetty. Jest klasyczna z pomidorami i bazyliowym pesto, z wędzonym łososiem i oliwkami albo pikantna calabria z ndują (14-17 zł). Dodatkowo są jeszcze zestawy śniadaniowe w postaci ciepłych kanapek z pepperoni i mozarellą lub kurczakiem w zestawie z kawą za 18,90 zł – dostępne codziennie do 12.00.
Dla łasuchów też coś mają i to jest totalna rozpusta. Mowa o bon bonach, czyli smażonych kuleczkach z pizzowego ciasta. Podają je z nutellą, orzechami i piankami marshmallows. Bon bony przypominają małe pączusie, ale są nieco bardziej zwarte i sprężyste. W jednej porcji jest ich całe mnóstwo (17 zł bez pianek, 21 zł z piankami), więc na pierwszy raz też polecamy wziąć je na dwie osoby. Do bon bonów dobrze wjedzie wspomniana już kawa – mają ziarna od Instytutu Kawy. Wypijecie ją na miejscu i złapiecie na wynos w poszukiwaniu świątecznych prezentów – do tego przyda się dawka kofeiny.
Pizza Lovers w Galerii Łódzkiej otwarte jest od poniedziałku do soboty w godzinach 9.30 – 21.00.
Codziennie po 20.00 wszystkie pizze z lady kupicie 50% taniej. Obserwujcie ich na Facebooku i Instagramie, czekają tam na was nowości i promocje, m.in. ta z tańszą margheritą w poniedziałki. Dodatkowo studenci i uczniowie za okazaniem legitymacji jedzą tu z 10% rabatem!