fbpx

Takiej imprezy jeszcze nie było! Do udziału w Jemy w Łodzi Food Fest zgłosiła się rekordowa liczba 60 restauracji i kawiarni, które przygotują dla gości blisko 80 dań z całego świata.

We wrześniu Łódź po raz czwarty stanie się kulinarną stolicą Polski. Wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń i cateringiem dietetycznym Tajm zapraszamy Was na Jemy w Łodzi Food Fest. Tym razem tematem przewodnim będzie kulinarna podróż po świecie. Tegoroczne wakacje wyglądały inaczej niż zwykle. Jeśli my nie mogliśmy odwiedzać dalszych zakątków świata, kuchnie wszystkich kontynentów zaprosiliśmy do siebie. Czwarta edycja będzie trwała dziesięć dni, od 11 do 20 września. Weźmie w niej udział 60 restauracji i kawiarni, które przygotują blisko 80 festiwalowych dań w ramach czterech tematycznych tras kulinarnych. Jak co roku festiwalowi będą towarzyszyć imprezy dodatkowe: szkolenia, degustacje i warsztaty.

W tym roku zmieniamy nieco zasady Jemy w Łodzi Food Fest – wszystkie trasy będą obowiązywać przez całe dziesięć dni. W tym roku goście spróbują dań street foodowych, pierogów, makaronów i deserów świata.    Wybierając rodzaje tras kierowałyśmy się nie tylko popularnością poszczególnych kategorii, ale również tym, aby festiwalowe propozycje nadawały się do zabrania „na wynos”. Jak zwykle restauracje stanęły na wysokości zadania, a na gości będzie czekało wiele wyjątkowych i niepowtarzalnych propozycji. W trasie street food królują burgery, ale zamiast tradycyjnej wołowiny znajdziemy w nich między innymi baraninę, jagnięcinę ozory czy poliki wołowe. Wśród makaronów mamy prawdziwy pojedynek Włoch z Azją – po jednej stronie klasyczne taglitelle czy nadziewane cappelli, z drugiej soba, udon czy bun. Do tego pierogi z owocami morza, kaczką lub dzikiem, a na deser sernik tymiankowo-cytrynowy, tiramisu na bazie aperola czy malabi (pudding z wodą różaną).  

Ale Jemy w Łodzi Food Fest to nie tylko festiwalowe dania. Impreza ma za zadanie promować łódzkie restauracje, ale także edukować i dostarczać kulinarnej rozrywki, zarówno amatorom, jak i profesjonalistom. W organizacji festiwalu i wydarzeń towarzyszących wspierają nas firmy związane z branżą gastronomiczną: dystrybutor artykułów spożywczych Bidfood Farutex, serwis zamówień online Glodny.pl, dystrybutor sprzętu gastronomicznego i zastawy Pro Gastro oraz studio kulinarne Book&Cook. W tym roku mamy przyjemność ogłosić premierę „Przy stole” klubu kolacyjnego Jemy w Łodzi, w ramach którego zorganizujemy dwie wyjątkowe kolacje degustacyjne. Restauratorów zapraszamy na szkolenia z marketingu i zarządzania restauracją w kryzysie, miłośników gotowania na warsztaty komponowania boxów i stylizacji z cateringiem dietetycznym Tajm, a wszystkich, bez względu na wieku i zawód, na czekoladowe „All you can eat” do Manufaktury Czekolady.

Wszystkie festiwalowe dania i opisy wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie festiwal.jemywlodzi.pl.

Mapa i lista restauracji i kawiarni uczestniczących w festiwalu:

Agrafka (Piotrkowska 90)
Al Dente Pasta & Prosecco Bar (Rynek Manufaktury)
Arteria (Monopolis)
Bałucki Burger (Zgierska 69)
Bawełna (Rynek Manufaktury)
Bierhalle (Piotrkowska 100)
Bistro Book&Cook (Żeromskiego 94C)
Breadnia 2 Bistro (Piotrkowska 152)
Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)
Cochise (Piotrkowska 209, Sacharowa 30, Uminskiego 12 )
Cocoart’s (ul. Okopowa 111)
Doki (OFF Piotrkowska)
Domowe Przysmaki (Struga 24)
Dzień Dobry Caffe (Narutowicza 57)
Ekspres do Kawy (Plac Dąbrowskiego 2)
Falla (Piotrkowska 217) 🌿
Fatamorgana (Księży Młyn)
Galicja (Rynek Manufaktury)
Gęsi Puch (Politechniki 2)
Ha Long (Zgierska 69)
Hamra (Piotrkowska 89)
House of Sushi (Piotrkowska 89)
Imber (Piotrkowska 43)
King Kong (Piotrkowska 217)
Krasnolód (Piotrkowska 35)
Krowarzywa (Piotrkowska 115/119) 🌿
La Vende Bistro (Piotrkowska 76)
Las Tablas Tapas Bar (Piotrkowska 89)
Len i Bawełna (OFF Piotrkowska)
Łódzka Cafe (Zachodnia 21)
Mafiosso Burgers (Kusocińskiego 67/9)
Mały TAJ (Naruszewicza 4)
MITMI (OFF Piotrkowska) 🥩🌿
NÓŻ (OFF Piotrkowska)
Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)
Parnik – oryginalne chińskie pierogi (Próchnika 19) 🌿
Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)
Piekarnia (Monopolis)
Pin Up American Burger (Tamka 3)
Pittu Pittu (Piotrkowska 25)
PizzaNova (Piotrkowska 78) 🥩🌿
Pop’n’Art (Plac Wolności 6) 🌿
Przędzalnia (Fabryka Wełny Hotel & Spa | Grobelna 4, Pabianice)
Raan Raan Pasta Italiana (Galeria Łódzka)
Rajskie Jadło Bałuty (Zachodnia 27)
Rajskie Jadło Manufaktura (Rynek Manufaktury)
Restauracja u Kretschmera (Hotel Tobaco, Kopernika 64) 🥩🌿
Roni Burger (Struga 5)
Shamo (OFF Piotrkowska)
Szpulka (Rynek Manufaktury)
Tabu Sushi (Piłsudskiego 14)
Tajska Hot Spoon (Rynek Manufaktury)
Tawerna Pepe Verde (Rynek Manufaktury)
Tel Aviv Urban Food (Piotrkowska 122) 🌿
The Chef (Piotrkowska 89)
Tłusty Śledź (Retkińska 64)
Toskania (Piotrkowska 102)
Umamitu by Papuvege (Traugutta 9) 🌿
Veranda (Piotrkowska 77)
Wall Street BBQ (Piłsudskiego 10)
Zielona Restauracja Wegetariańska i Wegańska (Rynek Manufaktury) 🌿

PARTNERZY

Jak wybrać mąkę do pizzy

Podobne posty

Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...