fbpx

Manu Food Fest

Koniec wakacji nie oznacza końca kulinarnych podróży. Przez cały wrzesień, w poszukiwaniu smaków świata wystarczy wybrać się do Manufaktury na Manu Food Fest.

Manu Food Fest to nowa kulinarna impreza w Łodzi. W ramach festiwalu restauracje działające w Manufakturze zaproszą was w podróż dookoła świata. Podróż kulinarną rzecz jasna. Każda z restauracji biorących udział w imprezie zaprezentuje bowiem dania charakterystyczne dla kuchni, jaka w niej króluje. Dzięki temu będziecie mieli okazję spróbować potraw z Tajlandii, Indii, Francji, Niemiec czy USA.

Festiwalowe danie w Rajskim Jadle fot. materiały prasowe

Festiwal rozpocznie się wraz z początkiem nowego roku szkolnego i potrwa przez cały wrzesień. W tym czasie każda z 12 festiwalowych restauracji oferowała będzie trzy dania w trzech wersjach cenowych: 15 zł za przystawkę, 30 zł za danie główne oraz 45 zł za danie popisowe.

Festiwalowe danie w Bierhalle fot. materiały prasowe

Jakie specjały przygotowały festiwalowe restauracje? Bierhalle zaprezentuje kuchnię bawarską: obazdę, czyli pastę do precli, gulasz jagnięcy z warzywami oraz comber jagnięcy na pęczaku z palonym masłem, z groszkiem cukrowym i sosem miętowym. French Potato poda przegrzebki na purée z salsefii, wołowinę po burgundzku oraz filet z kaczki z fioletowym ziemniakiem, marchewką z groszkiem i sosem z czerwonej porzeczki.

Jagnięcina w Galicji fot. materiały prasowe

W Galicji zjemy śledzia na trzy sposoby: w czerwonym winie na pierniku, w zalewie z ogórków kiszonych i w orzechach, a także poliki wołowe z sosem śliwkowym oraz comber jagnięcy z gratin ziemniaczano-kurkowym. W Ganeshu czekać będzie Matar Mushroom Masala, kurczak tandoori z chlebkiem naan oraz Punjabi mutton, czyli baraniana curry z ryżem.

Festiwalowe danie w Polce fot. materiały prasowe

W Polce zjemy poliki wołowe w cieście z glazurowanym porem i dymką, pieczony boczek na karmelizowanych szalotkach oraz małże św. Jakuba na sałatce z cukinii i owoców. Smaki PRL-u zapraszają na pasztet z wątróbki z galaretką z czerwonego wina, roladkę z polędwiczki wieprzowej z plackami warzywnymi i sosem żurawinowym oraz gulasz z polędwicy wołowej, krewetek i warzyw.

Festiwalowe danie w French Potato fot. materiały prasowe

W restauracji tajskiej Hot Spoon dostaniemy szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym, kurczak z woka z bazylią i zieloną fasolką z ryżem jaśminowym oraz małże św.Jakuba z woka w sosie z czarnego pieprzu z brokułami i chilli podane z ryżem jaśminowym. Sphinx zaserwuje hummus podawany z shoarmą wieprzową, smażoną polędwicę wieprzową w ziołach oraz stek z angusa z boczkiem i smażonym jarmużem oraz sosem wiśniowym.

Na festiwalowe dania wybrać można się także do American Bull, restauracji Coś Dobrego, La Vende i Rajskiego Jadła.

Festiwalowe danie w Sphinx - fot. materiały prasowe

Manu Food Fest to nie tylko kulinarna uczta, ale także konkurs i to zarówno dla restauracji jak i uczestników. Każdy z gości festiwalu otrzyma bowiem Kulinarny Paszport Manufaktury, w którym zbierać można pieczątki podczas każdej wizyty w restauracji. Pierwsze 50 osób, które uzbiera co najmniej 8 stempelków otrzyma Kartę Smakosza Manufaktury uprawniającą do 20% rabatu we wszystkich festiwalowych restauracjach przez cały rok. Festiwalowicze będą też mogli głosować na najlepsze danie festiwalu.

Podobne posty

Nowy RamenShop otworzył się przy Rojnej. Co go wyróżnia od pozostałych? Jako jedyny serwuje ...
Książki z przepisami na regionalne potrawy, plakaty dla psychofanów zalewajki i ramenu, a wreszcie ...
W tych delikatesach znajdziecie produkty niemal ze wszystkich zakątków świata. Skomponujecie też ...