fbpx

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Powoli dobiega końca pierwszy dzień Festiwalu Dobrego Smaku. Sprawdźcie, jakie dania przygotowały restauracje i dokąd możecie się wybrać w kulinarną podróż.

Hasło tegorocznej edycji Festiwalu Dobrego Smaku brzmi „Cztery Strony Świata, czyli kuchnie różnych narodów”. Restauracje, kawiarnie, bary, puby i bistra przygotowały popisowe dania, desery i koktajle inspirowane kuchniami różnych narodów i kultur. Macie niepowtarzalną okazję wybrać się w kulinarną podróż dookoła świata nie ruszając się z Łodzi. Zobaczcie dokąd zaproszą was festiwalowe lokale.

Oblegany kierunek Azja

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Najbardziej obleganym kierunkiem wyprawy kulinarnej okazała się Azja. Aż siedem lokali przygotowało dania inspirowane kuchnią tej części świata. W House of Sushi i Zielonym Chrzanie zjecie popularną na całym świecie, japońską zupę ramen. Gejsza Sushi zaprasza na rolkę z przegrzebkami, w Nekko Sushi zjecie opiekanego tuńczyka, a w Sendai spróbujecie chirashi sushi, czyli „zdekonstruowanego” sushi podanego inaczej niż zwykle, bo w miseczce.

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Jeśli od kuchni japońskiej wolicie chińską, to wybierzcie się do Złotego Imbiru, gdzie czekają smażone pierożki dim sum. W kierunku Azji udała się też Szwalnia Smaków Słodka Nić, w której zjecie pieczony boczek po azjatycku z lodami z czerwonej kapusty i porzeczek.

Meksyk na talerzu

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Senoritas, Manana i Mexican, co w sumie nie dziwi, postawiły na kuchnię meksykańską. W Senoritas, która w zeszłym roku zachwycała świetnym daniem i pomysłowymi atrakcjami dodatkowymi zjecie wieprzową tostadę w azjatyckim stylu. Manana czeka z wołowym szaszłykiem w sosie z chipotle podawanym z surówką, ziemniaczanym puree i lemoniadą, a w The Mexican spróbujecie tortilli z czterema różnymi nadzieniami.

Włoskie wakacje

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

W kulinarnej podróży dookoła świata nie można ominąć Włoch. Na ten kierunek postawiła (ze zrozumiałych względów) restauracja Włoszczyzna, która zaprasza na stek z tuńczyka z risotto i krewetkami. Risotto główne skrzypce gra też w daniu przygotowanym przez restaurację Tulipan – tutaj przygotowano je z dzikimi grzybami. Na grzyby postawiła też Szklarnia, w której zjecie gnocchi faszerowane borowikami.

Europa na widelcu

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Wśród festiwalowych dań pojawiły się trzy propozycje z innych części Europy. W Ceskym Filmie zjecie Poliki wołowe duszone w ciemnym, czeskim piwie podane z pikantnym makaronem i pokrzywowym pesto. W podróż do Armenii zabierze was Lavash, który przygotował kaczkę po Sjunikcu z pigwą i kotlecikami z bakłażana. Restauracja Kamari przygotowała natomiast klasycznie grecką mussakę.

Dookoła świata

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Nie wszystkie lokale zdecydowały się na jeden kierunek geograficzny – wiele postanowiło połączyć smaki z różnych części globu. W Motywach zjecie egzotyczne danie ze szczupaka z owocami z czterech stron świata. Szyby Lustra zapraszają na pieczony brzuszek wieprzowy z dwoma rodzajami purée, w Mare e Monti kaczkę w podróży dookoła świata, a do Ameryki zabierze was American Bull, w którym zjecie burgera z indyka.

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

W podróż dookoła świata wybrał się też morszczuk, którego przygotowała Przerwa i pieczony łosoś z oferty restauracji Woonerf. Bardzo międzynarodowe jest też wegańskie danie zaproponowane przez restaurację Zielona z Manufaktury. Zjecie tu danie na bazie tofu i mnóstwa warzyw.

Ruszył Festiwal Dobrego Smaku

Kuchnia Żydów Aszkenazyjskich zagościła w propozycji Williamsburga, którego szefowa kuchni przygotowała cymes z owoców i warzyw z bajglem własnego wypieku. W La Vende Bistro zjecie danie typu surf and turf, czyli połączenie polędwiczek wieprzowych z krewetkami, a w Restauracji Polskiej kaczkę z serem kozim i figami. Na miłośników podrobów czeka Restauracja U Kretschmera, która przygotowała ozór wieprzowy, a do restauracji Sezon możecie wpaść na plindze z chutneyem z rabarbaru.

Podobne posty

Street food, pierogi, sushi i desery - ponad 60 festiwalowych lokali i około 80 dań do spróbowania! ...
Trzy dni targów, prawie 150 wystawców, stoiska pełne żywości eko i bioproduktów, a do tego ...
Wielkie udźce wołowe, jagnięce kotlety jak z reklamy, na miejscu krojone gulaszowe, a także gotowe ...