Ruszył Festiwal Dobrego Smaku
Powoli dobiega końca pierwszy dzień Festiwalu Dobrego Smaku. Sprawdźcie, jakie dania przygotowały restauracje i dokąd możecie się wybrać w kulinarną podróż.
Hasło tegorocznej edycji Festiwalu Dobrego Smaku brzmi „Cztery Strony Świata, czyli kuchnie różnych narodów”. Restauracje, kawiarnie, bary, puby i bistra przygotowały popisowe dania, desery i koktajle inspirowane kuchniami różnych narodów i kultur. Macie niepowtarzalną okazję wybrać się w kulinarną podróż dookoła świata nie ruszając się z Łodzi. Zobaczcie dokąd zaproszą was festiwalowe lokale.
Oblegany kierunek Azja
Najbardziej obleganym kierunkiem wyprawy kulinarnej okazała się Azja. Aż siedem lokali przygotowało dania inspirowane kuchnią tej części świata. W House of Sushi i Zielonym Chrzanie zjecie popularną na całym świecie, japońską zupę ramen. Gejsza Sushi zaprasza na rolkę z przegrzebkami, w Nekko Sushi zjecie opiekanego tuńczyka, a w Sendai spróbujecie chirashi sushi, czyli „zdekonstruowanego” sushi podanego inaczej niż zwykle, bo w miseczce.
Jeśli od kuchni japońskiej wolicie chińską, to wybierzcie się do Złotego Imbiru, gdzie czekają smażone pierożki dim sum. W kierunku Azji udała się też Szwalnia Smaków Słodka Nić, w której zjecie pieczony boczek po azjatycku z lodami z czerwonej kapusty i porzeczek.
Meksyk na talerzu
Senoritas, Manana i Mexican, co w sumie nie dziwi, postawiły na kuchnię meksykańską. W Senoritas, która w zeszłym roku zachwycała świetnym daniem i pomysłowymi atrakcjami dodatkowymi zjecie wieprzową tostadę w azjatyckim stylu. Manana czeka z wołowym szaszłykiem w sosie z chipotle podawanym z surówką, ziemniaczanym puree i lemoniadą, a w The Mexican spróbujecie tortilli z czterema różnymi nadzieniami.
Włoskie wakacje
W kulinarnej podróży dookoła świata nie można ominąć Włoch. Na ten kierunek postawiła (ze zrozumiałych względów) restauracja Włoszczyzna, która zaprasza na stek z tuńczyka z risotto i krewetkami. Risotto główne skrzypce gra też w daniu przygotowanym przez restaurację Tulipan – tutaj przygotowano je z dzikimi grzybami. Na grzyby postawiła też Szklarnia, w której zjecie gnocchi faszerowane borowikami.
Europa na widelcu
Wśród festiwalowych dań pojawiły się trzy propozycje z innych części Europy. W Ceskym Filmie zjecie Poliki wołowe duszone w ciemnym, czeskim piwie podane z pikantnym makaronem i pokrzywowym pesto. W podróż do Armenii zabierze was Lavash, który przygotował kaczkę po Sjunikcu z pigwą i kotlecikami z bakłażana. Restauracja Kamari przygotowała natomiast klasycznie grecką mussakę.
Dookoła świata
Nie wszystkie lokale zdecydowały się na jeden kierunek geograficzny – wiele postanowiło połączyć smaki z różnych części globu. W Motywach zjecie egzotyczne danie ze szczupaka z owocami z czterech stron świata. Szyby Lustra zapraszają na pieczony brzuszek wieprzowy z dwoma rodzajami purée, w Mare e Monti kaczkę w podróży dookoła świata, a do Ameryki zabierze was American Bull, w którym zjecie burgera z indyka.
W podróż dookoła świata wybrał się też morszczuk, którego przygotowała Przerwa i pieczony łosoś z oferty restauracji Woonerf. Bardzo międzynarodowe jest też wegańskie danie zaproponowane przez restaurację Zielona z Manufaktury. Zjecie tu danie na bazie tofu i mnóstwa warzyw.
Kuchnia Żydów Aszkenazyjskich zagościła w propozycji Williamsburga, którego szefowa kuchni przygotowała cymes z owoców i warzyw z bajglem własnego wypieku. W La Vende Bistro zjecie danie typu surf and turf, czyli połączenie polędwiczek wieprzowych z krewetkami, a w Restauracji Polskiej kaczkę z serem kozim i figami. Na miłośników podrobów czeka Restauracja U Kretschmera, która przygotowała ozór wieprzowy, a do restauracji Sezon możecie wpaść na plindze z chutneyem z rabarbaru.