14 stoisk najlepszych łódzkich cukierni i pracowni cukierniczych, czekoladowe i kawowe warsztaty, degustacje i ceremonia kakao. Zaczynamy o 11.00!

Plan na sobotę jest prosty – najpierw skromne śniadanko w domu, a po nim widzimy się na targu w zabytkowej kotłowni Fuzji (Milionowa 6a). Będzie dużo czekoladowych słodkości, ale nie tylko, łódzkie pracownie przygotują swoje najróżniejsze słodkie specjalności. Napijecie się też dobrej kawy, a gdy deserów i kawy będzie wam pod dostatkiem, to dla słodko-wytrawnej równowagi będzie można zjeść burgera z food trucka Gastromachiny. To nasze pierwsze targowe wydarzenie, ale już mamy nadzieję, że na stałe wpisze się do naszego kalendarza. Sprawdźcie co dla was przygotowaliśmy.

Zabytkowa kotłownia, leżaki i dobra muzyka

Przede wszystkim nie byłoby takiego targu, gdyby nie główny partner tegorocznego Festiwalu Czekolady i Kawy – Fuzja. Można śmiało powiedzieć, że jest to nowa mała dzielnica Łodzi. Odnowiona stara elektrociepłownia Karola Scheiblera, to miejsce idealne nie tylko na różne wydarzenia. Cały kompleks to także mieszkania, Ogrody Anny, przestrzeń coworkingowa City Space, lokale do wynajęcia, a już niebawem powstaną tu nowe lokale gastronomiczne. 
Zobaczycie jaki tu jest świetny klimat, a dawna kotłownia w której się spotkamy robi na żywo niesamowite wrażenie. Przygotujemy w niej cały targ, będzie nawet strefa chill z leżakami, DJ, a także wyjątkowa lodowa bryła przygotowana specjalnie na tę okazję przez lodowe.com.pl.

14 stoisk łódzkich pracowni cukierniczych, cukierni i piekarni

Czas dowiedzieć się co dobrego zjecie podczas sobotniego wydarzenia. Wszystkie słodkie stoiska otwarte będą od godz. 11.00 do 17.00 (lub wyczerpania zapasów). Bierzcie ze sobą znajomych i rodzinę, głodni stąd nie wyjdziecie. Będą lody, monoporcje, domowe ciasta, torty, słodkie stoły, ale też wytrawne wypieki, o które zadbają rzemieślnicze piekarnie. Ogromnie się cieszymy jaką fajną ekipę udało nam się zmontować, oto oni:

BezCukrowe

Bistro sŁodzi

Cake Study

Cocoart’s

Julie Macarons

Karmel i Sól

Little Bruno’s Chocolate

Lód Miód

Montag

Patera i deska

Prosto z mostu

Receptura

Stacja Zero

Sugar by blonde

Zostań roasterem kawy na warsztatach Instytutu Kawy

Podczas wydarzenia będziecie mogli wziąć udział w kawowych warsztatach, które poprowadzi łódzka rzemieślnicza palarnia Instytut Kawy. Ekipa Instytutu przy swoim stoisku będzie miała mały piecyk, w którym wypalicie własne ziarna i zabierzecie je ze sobą do domu. Proces wypalania potrwa 10-15 minut, w tym czasie Kuba (roaster) opowie Wam o ziarnie, procesie palenia i przygotowywaniu surowca do obróbki. Warsztaty odbędą się w godzinach: 12.00, 12.30, 13.00, 13.30, 14.00, 15.00, 15.30, 16.00. Jeśli jesteście chętni, możecie się na nie zapisać za pośrednictwem naszego maila kontakt@jemywlodzi.pl. Oprócz warsztatów na stoisku będzie można kupić Instytutowe kawy z 15% rabatem na hasło „Jemy w Łodzi”.

Czekoladowe warsztaty dla dzieci i degustacja win dla dorosłych

Łódzka butikowa cukiernia Cocoart’s pewnie jest wam dobrze znana. Daria i Adam to miłośnicy czekolady i wszelkich słodkich wydarzeń. Wiedziałyśmy, że gdy rzucimy hasło „słodki targ” na pewno wymyślą coś ekstra. I tak właśnie zrodził się pomysł na warsztaty z malowania brokatową czekoladą dla dzieci! Przygotujemy sztalugi, kolorowe brokaty, pędzle i dużo czekolady – chyba nie można sobie wyobrazić większego dziecięcego raju. Choć wszystkie miejsca na ten moment są już zarezerwowane, to na targu może okazać się, że jakieś się zwolnią – dopytujcie się na miejscu. Warsztaty odbędą się w godzinach 12.00, 14.00 i 16.00. 

Raj dla dorosłych natomiast rozpocznie się o godzinie 17.00, kiedy razem z Muchą w kieliszku i Przemysławem Tumiłowiczem na czele zaprosimy was na degustację Wino i czekolada. Nie zabraknie dobrego porto, które doskonale łączy się z czekoladą, delikatnego wina z Sycylii czy Syrah z francuskiej Langwedocji. Koszt komentowanej degustacji to tylko 85 zł /os. Bilety do kupienia tutaj. Stoiska Muchy w kieliszku też nie mogłyśmy sobie i wam odmówić – na targu będziecie mogli kupić ich wina (również bezalkoholowe) czy napić się prosecco.

Wieczorna ceremonia kakao

Na zakończenie naszego słodkiego targu o godz. 20.00 razem z Martą Kowalewską-Zachwieja zaprosimy was na ceremonię kakao. W Ekwadorze, Peru i innych krajach Ameryki południowej kakao to napój pity z namaszczeniem, dar bogów. Wieczór z ceremonialnym kakao zaczniemy siadając we wspólnym kręgu, gdzie przywitamy się i Marta opowie czym jest prawdziwe kakao. Każdy dostanie kubek kakao i będzie mógł doświadczyć jego magii i mądrości. Pooddychamy i pobędziemy razem w tym świecie. Towarzyszyć nam będzie muzyka, która podbije nasz nastrój. Będzie wiosenne, radośnie i z wdzięcznością. Bilety w cenie 50 zł/os dostępne są już w naszym sklepie

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...