Danie z gęsiny w restauracji Spółdzielnia

Miłośnicy gęsiny – ostrzcie noże i widelce, bo w najbliższy weekend gęś będzie królowała w łódzkich restauracjach. Wszystko za sprawą akcji Smakujemy Niepodległość.

Kolejny rok z rzędu, organizatorzy Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają w listopadzie do łódzkich restauracji na dania z gęsiny, którym towarzyszyły będą desery z jabłek. Już w najbliższy weekend, od 11 do 13 listopada możecie odwiedzić kilkanaście restauracji i kawiarni żeby spróbować ich popisowych dań z polskiej gęsi w promocyjnej cenie 25 zł. Za desery z jabłek z napojem zapłacicie 12 zł.

Danie z gęsiny w DOKI gastrobar
Danie z gęsiny w DOKI gastrobar

Na OFFie możecie odwiedzić Drukarnię, która przygotowała udo gęsi w sosie miodowo-piernikowym z duszoną czerwoną kapustą, DOKI gastrobar, gdzie czekają na was pierogi z gęsiną, kaszą gryczaną i gruszką oraz MITMI, w którym podana zostanie pierś gęsi z ciepłą sałatą z czerwonej kapusty i jabłek. Pod tym samym adresem warto zajrzeć również do Tari Bari i spróbować domowego ravioloni z farszem z gęsiny i do Spółdzielni, gdzie czeka udko z gęsi z sosem grzybowym, marynowaną dynią i burakami podane na kaszotto z burakami.

Danie z gęsiny w MITMI
Danie z gęsiny w MITMI

Jeśli zaś lubicie podroby, to Szklarnia by LaVende przygotowała gulasz z gęsich żołądków z suszonymi owocami i kaparami podany na gnocchi. Na Piotrkowskiej (i przyległościach) czekają na was kolejne przysmaki z gęsiny. Na nogę z gęsi podaną z sosem maślano-winnym i puree z pasternaku zaprasza Veranda (Piotrkowska 77). Wyjątkowo do tematu podeszła Gastromachina (Piotrkowska 89), która zaserwuje burgera z gęsiny z karmelizowanymi wiśniami w Aperolu. Pod tym samym numerem, w restauracji DaVella Per Amici zjecie filet z gęsi z pikantnym carpaccio z buraka, chipsem z jabłka i smażony jarmużem.

Danie z gęsiny w Szklarni by LaVende
Danie z gęsiny w Szklarni by LaVende

W Szybach Lustrach na Piłsudskiego 14 czeka na was gęsina z grzybowym trio, czyli szarpana gęś z puree z topinamburu z wanilią, krokietem grzybowym, marynowanym shiitake i sosem grzybowym. Warto też skręcić w pasaż Schillera i odwiedzić Lokal, w którym czekają pyzy ziemniaczane z gęsiną, bulionem z wędzoną słoniną, porem i kapustą pak choi.Kawałek dalej, przy Traugutta spróbujecie piersi z gęsi podanej z ziemniaczanym gratin, puree z pigwy i emulsją chrzanową przygotowanej przez Motywy.

Gęsina w Tari Bari
Gęsina w Tari Bari

Niezależnie od akcji Smakujemy Niepodległość na gęsinę zaprasza Piwnica Łódzka, w której już jutro pojawi się całe gęsie menu zawierające aż 7 tematycznych pozycji. Na początek typowo łódzkie dania: faszerowana gęsia szyja (16 zł) i gęsi pipek (14 zł), następnie zupa grzybowa przygotowana na gęsinie. Równie smakowicie brzmią dania główne: rolada z gęsi podana z kopytkami (36 zł), pieczone udo z puree dyniowym (37 zł) i chrupiące pierogi (24 zł).  

Gęsina w Piwnicy Łódzkiej fot. YoAna Szewczuk Photography
Gęsina w Piwnicy Łódzkiej fot. YoAna Szewczuk Photography

W Manufakturze gęsinę zjecie w restauracji LaVende, która przygotowała pierś z gęsi na musie jabłkowo-imbirowym z karmelizowaną gruszką i pomarańczą z sosem piernikowym oraz w Rajskim Jadle, gdzie czekają gęsie żołądki w śmietanie podane z kopytkami. Niezależnie od akcji Smakujemy Niepodległość dania z gęsiny przygotowała też restauracja Galicja, która zaprasza na rosół z gęsi podany z puree z buraka i gruszki, musem z owoców leśnych, panierowanym mięsem z gęsi i gęsią piersią oraz na gęsie udko z jabłkiem i sosem malinowo-winnym.

Danie z gęsiny w Motywach
Danie z gęsiny w Motywach

Poza ścisłym centrum miasta na gęsinę możecie wybrać się do restauracji Tulipan przy Żeligowskiego 46, gdzie czeka konfitowana pierś z gęsi na musie jabłkowo-imbirowym z rabarbarowym sosem podana na gnocchi oraz faszerowana szyjka gęsia z gulaszem z gęsich serc podana na kaszotto. Przy Inflanckiej 6, w restauracji DaVella Trattoria di Famiglia spróbujecie gęsiej piersi z sosem jagodowym, puree grzybowym i jabłkami z karmelizowanymi z cebulą i morelami. Na dłuższą wycieczkę możecie wybrać się do restauracji Kolorowe Gary w Rąbieniu, która przygotowała gęsie skrzydło z mięsnym farszem na ostro w sosie z gruszki i wina.

Danie w gęsiny w Lokalu
Danie w gęsiny w Lokalu

Jeśli jednak, z jakiegoś niejasnego powodu, od gęsiny wolicie jabłka, to odwiedźcie jedną z pięciu kawiarni, które w ten weekend przygotują desery na bazie tego owocu. Możecie wybrać się do otwartej niedawno przy Piotrkowskiej 277 Bean&Buddies na deser na bazie smażonych jabłek i nasion chia z dodatkiem gorącej czekolady, chipsów jabłkowych i kulek granatu podawany z kawą lub do Czekolady przy Moniuszki 11 na kruchą babeczkę z nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym podaną z gorącą czekoladą.

Deser z jabłek w Daleko Blisko
Deser z jabłek w Daleko Blisko

W Daleko Blisko na OFFie czeka jabłko w pięciu smakach z czarną herbatą z cytrusami, a w Słodkiej Pracowni zjecie szarlotkę z solonym karmelem i orzechową kruszonką podaną z grejpfrutowo-rozmarynową herbatą. Tubajka przy Placu Zwycięstwa 3 przygotowała zaś deser o tajemniczej nazwie jabłko w gębie, który podawany jest z czarną herbatą z suszonym jabłkiem i rodzynkami.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...