Sycące zestawy w atrakcyjnych cenach zjecie przez cały dzień w pabianickim Chlebaku, który właśnie otworzył się po metamorfozie.

Chlebak to koncept właścicieli sieci mięsnych sklepów Kawiks, dlatego często te dwa punkty znajdują się obok siebie. Pierwszy Chlebak otworzył się w 2010 roku w Pabianicach przy ul. Świętego Jana 1. Miejsce, które w swojej ofercie ma pieczywo z zaprzyjaźnionej piekarni i własnej produkcji słodkości. Dodatkowo od otwarcia serwował śniadania przygotowywane na produktach własnych i od lokalnych dostawców. Funkcjonował nieprzerwanie do 2019 roku, kiedy pandemia pokrzyżowała im plany. Całe szczęście mamy to już za sobą, a Chlebak od maja tego roku otworzył się w odświeżonej formie. Był remont, doszło więcej stolików i pojawiły się nowości w śniadaniowym menu.

Przyjemny początek dnia

Od wejścia lokal może nie wyglądać na miejsce, w którym przyjemnie zjecie śniadanie. Z prawej strony szeroka lada z wędlinami, z lewej część z pieczywem i słodkościami oraz klienci robiący zakupy. Jednak stoliki dla gości śniadaniowych zostały bardzo pomysłowo oddzielone. Jest kameralna sala parę schodków wyżej od sklepowych lad, w której znajduje się kilka stołów. A na przeciwko wejścia – stolik schowany w drewnianej zabudowie, która skutecznie odgradza gości od klientów zakupowych. Tym sposobem mamy przestrzeń sprzyjającą zjedzeniu dobrego śniadania. A takich tu nie brakuje. 

Śniadanie przez cały dzień

Menu Chlebaka, to siedem śniadaniowych pozycji w tym jedno śniadanie tygodnia (22 zł). Mają zestawy na słodko i wytrawnie bez większych udziwnień. Zjecie tu jajecznicę w towarzystwie pachnących kiełbasek, podawaną z sałatą z pomidorkami (22 zł) – duży plus za dodatek miodowo-musztardowego dressingu i prażonych ziaren. Mała rzecz, a o ile lepiej smakują takie świeże warzywa. Jest kanapka na grillowanej chałce z bardzo dobrą, wyrazistą kaszanką, piklami i sosem musztardowym (23 zł). Dla wegetarian przygotowano zestaw z jajecznicą, sałatką i warzywnym pasztetem (23 zł). Na słodko zaś croissanty podawane ze słodkimi smarowidłami i owocami sezonowymi (23 zł) albo naleśniki z serem i pomarańczą (23 zł). To spore porcje, które jak widzicie, dostaniecie w dobrych cenach i zamówicie je przez cały dzień. 

Złap na drogę

Każdą pozycję z menu zamówicie na wynos i o ile jajecznica najlepiej smakuje zjedzona od razu, to na przykład sandwiche na siedem sposobów z różnymi rodzajami pieczywa (od 8,50 zł do 13, 50 zł) lub bajgiel z serkiem śmietankowym i wędzonym łosiem (23 zł) będą idealną propozycją. Jeśli potrzebujecie zgarnąć coś na szybko, to w ladzie codziennie czekają na was świeże kanapki. A w formie lunchu dobrze sprawdzą się tutejsze sałatki, na przykład z klopsikami i warzywami (29 zł) albo sałatka z pieczonym kurczakiem, suszonym pomidorem, rukolą, ogórkiem i pomidorkami (26 zł). Wszystko co znajdziecie w menu przygotowują w większości na własnych produktach (pieczywo, wędliny) natomiast pozostałe składniki pochodzą ze sprawdzonych źródeł – jak na przykład sery z lokalnej mleczarni. Tak więc jeśli jakieś pieczywo, wędlina lub wspomniane klopsiki wam zasmakują, możecie od razu kupić na miejscu. 

Zakupy do domu

W Chlebaku kupicie chleby, które przygotowuje zaprzyjaźniona piekarnia z ponad 20 letnim doświadczeniem. W ofercie oprócz chlebowych klasyków, są wypieki przygotowywane specjalnie dla nich. Na przykład chleb z samych ziaren z dodatkiem miodu, baltazar z czarnuszką, chleb orkiszowo-miodowy albo żytni z żurawiną. Zaopatrzycie się w pszenno-żytni opalany chleb „pradawny”, żytni 100%, orkiszowy, razowy i chleby o obniżonym indeksie glikemicznym. Mają też maślane chałki, croissanty, bułki do burgerów i różnego rodzaju bułeczki śniadaniowe. Wszystko przygotowywane jest metodą tradycyjną, na zakwasie żytnim, bez dodatku konserwantów. Jak widzicie wybór jest ogromny, a gdyby tego było mało, to lokal połączony jest z Kawiksem, więc zaopatrzycie się też w wędliny, mięso i dania gotowe.

Torty, tarty, rogaliki

W ladzie mają ogromny wybór słodkości. Ich specjalnością są torty i tarty oraz słodkie i wytrwane kruche rogaliki, wszystko przygotowują sami. Mają też małe deserki np. tiramisu albo panna cotta w słoiczku, koktajle i owocowe smoothies. Torty możecie zamawiać przez ich stronę internetową, w każdym Chlebaku, a również we wszystkich Kawiksach. Zamówienia należy składać z przynajmniej 3 dniowym wyprzedzeniem, ale jeśli potrzebujecie coś „na już!” to na ten sam dzień zmajstrują wam tort bezowy. Jeszcze więcej słodkości spodziewajcie się od przyszłego tygodnia, wtedy w lokalu w Pabianicach dostępne będą ich rzemieślnicze lody! 

Chlebak w Pabianicach przy ul. Świętego Jana 1 otwarty jest w tygodniu od godziny 7.00 do 19.00, w soboty od 7.00 do 15.00, w niedziele jest nieczynny. Zamówienia na dania z karty przyjmują do godziny przed zamknięciem lokalu. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...