Stare Kino by Antoine Lopez – otwarcie połączone z Restaurant Week
Mamy kolejnego szefa kuchni z zagranicy. Antoine Lopez przyjechał z Francji, a w nowo otwartej restauracji Stare Kino zaprezentuje kuchnię nie tylko swojego rodzinnego kraju, ale również innych zakątków świata.
Podwórko przy Piotrkowskiej 120 to miejsce wyjątkowe – tu mieści się między innymi najstarsze polskie kino, tematyczny hotel, a teraz również nowa restauracja związana z filmowym tematem. Stare Kino by Antoine Lopez – już sama nazwa lokalu zdradza, kto jest tu najważniejszy. Szef kuchni jest rodowitym Francuzem, zaś nietypowe nazwisko odziedziczył po dziadku z Portugalii (śmieje się, że choć nie jest związany w Portugalią, w jego żyłach płynie gorąca, południowa krew).
To kolejny obcokrajowiec gotujący dla łodzian – podobnie jak innych, do naszego miasta przywiodła miłość. Zanim jednak tu trafił, wiele lat gotował w gwiazdkowych restauracjach we Francji, a również zdobywał doświadczenie w Japonii, Szwajcarii czy na Karaibach. Zapowiada, że w jego kuchni nie będzie kompromisów – dotyczy to zarówno tworzenia autorskiego menu, jak i wymagań stawianych współpracownikom.
Stare Kino wystartowało wraz z Restaurant Week i do końca imprezy będzie serwować jedynie festiwalowe menu. W listopadzie poznamy okrojoną wersję karty, a po hucznym otwarciu planowanym na początek grudnia lokal zaprezentuje się w całej odsłonie. Restauracja podzielona jest na trzy części. W głównej sali (zwanej Galerią) uwagę zwraca przede wszystkim otwarta kuchnia.
Jak przystało na kinowy lokal, ściany z cegły zdobią filmowe plakaty, a przetarte, białe meble nadają miejscu przytulności. Sala Kameralna dedykowana jest zorganizowanym spotkaniom, tam też będą serwowane degustacyjne menu, trzecia będzie zaś zlokalizowana w klimatycznych piwnicach. Lounge Tapas Bar Antrakt będzie miał najbardziej swobodny charakter, a ofercie drobnych przekąsek będzie towarzyszyła szeroka gama różnorodnych alkoholi, które również są konikiem szefa kuchni.
Stare Kino skusiło łodzian poszukujących kulinarnych nowości w mieście, tak więc lista rezerwacji w ramach Restaurant Week jest już prawie kompletna. Przy Piotrkowskiej 120 za 39 zł spróbujecie jednego z dwóch zestawów. Dla wegetarian przygotowano warzywny torcik z bakłażana, papryki, pomidorów i cukinii, cukinię i pieczonego pomidora nadziewanego zbożowym risotto z cukiniowo-rozmarynową espumą, a na deser czekoladowy mus na migdałowym ciasteczku z owocową galaretką i nektarem. Jeżeli zdecydujecie się na zestaw mięsny, poza wspomnianymi słodkościami, na przystawkę będą czekać na was „morskie skarby”, czyli krokieciki z dorsza i krewetek, gravelax z łososia oraz mus z wędzonej makreli, a w roli głównej – pieczona perliczka zapiekana z warzywami i karmelizowaną gruszką.