Szparagi kuszą w łódzkich restauracjach fot. sxc.hu

Sezon na szparagi w pełni, a łódzkie restauracje stają na wysokości zadania. Te wspaniałe warzywa królują w pysznych i pomysłowych dania, a my podpowiadamy, dokąd warto się wybrać, by ich spróbować.

Szparagi w restauracji Bawełna fot. Bawełna

Zaczynamy w restauracji Bawełna w Manufakturze, gdzie szparagowe szaleństwo trwa od początku sezonu. W menu krem ze szparagów z plastrem koziego sera, pizza „Klasyczny Sycylijczyk” ze szparagami, kozim serem, oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i parmezanem oraz tagliatelle ze szparagami, łososiem i kozim serem. Nie zabrakło też klasycznie serwowanych warzyw smażonych na maśle z parmezanem. Ceny od 12 zł za zupę do 30 zł za pizzę.

Szparagi w restauracji Delight andel's Hotel Łódź fot. andel's Hotel Łódź

Szparagowe żniwa trwają w Restauracji Delight i Oscar’s Bar w andel’s Hotel Łódź. Tu obok dań takich, jak sałatka z zielonych szparagów marynowanych w cytrusach czy szparagowego minestrone z parmezanem spróbować możecie klasycznie podanych warzyw białych i zielonych z sosami do wyboru: Béarnaise, Hollandaise lub klarowanym masłem. Tak serwowane szparagi możecie również zamówić na przykład z filetem z troci lub stekiem wołowym. Jest też wyjątkowy deser – szparagowa panna cotta z awokado i sorbetem z czerwonych buraków. Ceny od 14 zł za zupę do 82 zł za danie ze stekiem. Do wszystkich dań zamówić można specjalnie dobrane białe wina.

Szparagi w restauracji Affogato fot. Affogato

Na dania ze szparagami niezawodnie traficie też w Affogato. Choć w tym roku restauracja nie zdecydowała się na wprowadzenie specjalnego menu z tym warzywem, to szef kuchni wykorzystuje je prawie codziennie do przyrządzania potraw serwowanych na lunch. I tak dzisiaj można było zjeść szparagi w zupie, wczoraj w sałatce z wołowiną, a jeszcze wcześniej w risotto. Zaglądajcie na stronę restauracji na Facebooku żeby zobaczyć, jakie nowe, szparagowe dania szykuje każdego dnia Maciej Rosiński.

Szparagi w Mare e Monti fot. Mare e Monti

Szparagowy maj trwa też we włoskiej restauracji Mare e Monti. Tutaj zjeść możecie między innymi szaszłyk ze szparagów i sera halloumi, risotto ze szparagami i pecorino, duet rybny na szparagach w sosie szafranowym lub pizzę ze szparagami i soloną ricottą. Ceny od 18 – 20 zł za przystawki i pierwsze dania do 59 zł za najdroższe danie główne.

Szparagi w bistro Zaraz Wracam fot. Zaraz Wracam

W bistro Zaraz Wracam zielone i białe szparagi lądują w tartach, z których słynie ten lokal. Możecie spróbować ich zatem w zestawieniu z ostrym cheddarem albo łososiem i ricottą, ale to nie jedyne pomysły szefa kuchni. Szparagi pojawiały będą się w tartach w różnych konfiguracjach, a pewnie spróbować będzie ich można także w postaci zupy – kremu. Zaglądajcie na stronę Zaraz Wracam na Facebooku, żeby być na bieżąco z aktualną ofertą lokalu.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...