Wielkie udźce wołowe, jagnięce kotlety jak z reklamy, na miejscu krojone gulaszowe, a także gotowe szaszłyki, burgery i kofty. Na tym nie koniec – Meat World jest też pełny produktów sprowadzanych z Turcji.

Tu kupują restauratorzy

Na naszym forum nie raz pytaliście, gdzie kupić w Łodzi jakościowe mięso. Sprawdźcie Meat World (Al. Kościuszki 34, tuż przy Struga) – to miejsce, w którym zaopatruje się sporo łódzkich restauracji, bardzo dobrych restauracji. Wystarczy spojrzeć na ich wypełnioną po brzegi witrynę – wszystko świeże, apetyczne i w dobrych cenach.

Jagnięcina, wołowina, drób

Jagnięce udo, kark, łopatka, porcjowane kotlety, pręga, żebra – nawet, jeśli którejś części nie ma na miejscu, możecie ją zamówić, z wołowiny do wyboru między innymi pręga, szponder, udziec czy antrykot (pytajcie o ligawę, polędwicę, rostbef i podroby). Mięso gulaszowe jest krojone na miejscu, możecie też poprosić o zamarynowanie mięsa lub wybrać coś z gotowych półproduktów. Jest mielone mięso wołowe, a także szaszłyki, burgery, wołowo-jagnięce kofty oraz przyprawione porcje kurczaka (oczywiście dostępne również bez dodatków).

Hassan – nasz przewodnik po Meat World

Meat World nie jest jednak typowych „rzeźnikiem”. Spory sklep pełen jest produktów tureckich. Skąd to połączenie? Jego założycielem jest Hassan. Jeszcze 6 lat temu był instruktorem nurkowania w Turcji, gdy nagle postanowił wywrócić swoje życie do góry nogami. Przyjechał do Polski do brata i tu zaczął działać w branży, która jeszcze niedawno była mu całkowicie obca. Jeśli na niego traficie, na pewno chętnie oprowadzi was po sklepie, poczęstuje herbatą i opowie, na co zwrócić szczególną uwagę.

Oliwki, orzechy i słodycze

Trudno opowiedzieć o wszystkim, najlepiej sami zajrzyjcie na Kościuszki. Oliwki? Kilkanaście rodzajów – w zalewie, suszone, nadziewane, z przyprawami, w mniejszych i większych opakowaniach. Orzechy? Kilkadziesiąt rodzajów, słodycze – kilkaset. – Dużą popularnością cieszą się chałwy i rachatłukum, których mamy kilka rodzajów – mówi Hassan. A jeżeli samodzielnie chcecie przygotować deser, kupicie tu ciasto do baklawy czy nitki do kadayif. Niech was nie zdziwi cała półka żelków Haribo – te tutaj są wegańskie, wyprodukowane bez dodatku żelatyny.

Tureckie sery

Jeżeli w pamięci przywieźliście z Turcji tamtejsze smaki może uda się je odtworzyć za pomocą dostępnych tu przypraw lub gotowych mieszanek. W lodówce, obok wędlin i jogurtów, znajdziecie też tureckie sery: półtwardy kasar, hellim (taki sam jak halloumi) czy białe sery: krowie, owcze i kozie.

Co ważne, Meat World ma przyjazne godziny pracy. Od poniedziałku do czwartku jest otwarty od 9.00 do 20.00, a w piątki i soboty nawet godzinę dłużej. Poza indywidualnymi klientami, zaopatruje się tu również gastronomia. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...