Szukacie w Łodzi dobrego mięsa? Znajdziecie je w Meat World.
Wielkie udźce wołowe, jagnięce kotlety jak z reklamy, na miejscu krojone gulaszowe, a także gotowe szaszłyki, burgery i kofty. Na tym nie koniec – Meat World jest też pełny produktów sprowadzanych z Turcji.
Na naszym forum nie raz pytaliście, gdzie kupić w Łodzi jakościowe mięso. Sprawdźcie Meat World (Al. Kościuszki 34, tuż przy Struga) – to miejsce, w którym zaopatruje się sporo łódzkich restauracji, bardzo dobrych restauracji. Wystarczy spojrzeć na ich wypełnioną po brzegi witrynę – wszystko świeże, apetyczne i w dobrych cenach.
Jagnięce udo, kark, łopatka, porcjowane kotlety, pręga, żebra – nawet, jeśli którejś części nie ma na miejscu, możecie ją zamówić, z wołowiny do wyboru między innymi pręga, szponder, udziec czy antrykot (pytajcie o ligawę, polędwicę, rostbef i podroby). Mięso gulaszowe jest krojone na miejscu, możecie też poprosić o zamarynowanie mięsa lub wybrać coś z gotowych półproduktów. Jest mielone mięso wołowe, a także szaszłyki, burgery, wołowo-jagnięce kofty oraz przyprawione porcje kurczaka (oczywiście dostępne również bez dodatków).
Meat World nie jest jednak typowych „rzeźnikiem”. Spory sklep pełen jest produktów tureckich. Skąd to połączenie? Jego założycielem jest Hassan. Jeszcze 6 lat temu był instruktorem nurkowania w Turcji, gdy nagle postanowił wywrócić swoje życie do góry nogami. Przyjechał do Polski do brata i tu zaczął działać w branży, która jeszcze niedawno była mu całkowicie obca. Jeśli na niego traficie, na pewno chętnie oprowadzi was po sklepie, poczęstuje herbatą i opowie, na co zwrócić szczególną uwagę.
Trudno opowiedzieć o wszystkim, najlepiej sami zajrzyjcie na Kościuszki. Oliwki? Kilkanaście rodzajów – w zalewie, suszone, nadziewane, z przyprawami, w mniejszych i większych opakowaniach. Orzechy? Kilkadziesiąt rodzajów, słodycze – kilkaset. – Dużą popularnością cieszą się chałwy i rachatłukum, których mamy kilka rodzajów – mówi Hassan. A jeżeli samodzielnie chcecie przygotować deser, kupicie tu ciasto do baklawy czy nitki do kadayif. Niech was nie zdziwi cała półka żelków Haribo – te tutaj są wegańskie, wyprodukowane bez dodatku żelatyny.
Jeżeli w pamięci przywieźliście z Turcji tamtejsze smaki może uda się je odtworzyć za pomocą dostępnych tu przypraw lub gotowych mieszanek. W lodówce, obok wędlin i jogurtów, znajdziecie też tureckie sery: półtwardy kasar, hellim (taki sam jak halloumi) czy białe sery: krowie, owcze i kozie.
Co ważne, Meat World ma przyjazne godziny pracy. Od poniedziałku do czwartku jest otwarty od 9.00 do 20.00, a w piątki i soboty nawet godzinę dłużej. Poza indywidualnymi klientami, zaopatruje się tu również gastronomia.