teoria jedzenia – nowe bistro w Muzeum Sztuki
W zabytkowym pałacu przy Więckowskiego 36 od niedawna działa nowe bistro. W teorii jedzenia zjecie śniadania, lunche i zorganizujecie przyjęcie okolicznościowe.
Zapewne niektórzy z was pamiętają jeszcze klubokawiarnię MS Cafe, która działała we wnętrzach Muzeum Sztuki kilka lat temu. Później jej miejsce zajęła restauracja ZEL, a obecnie w lokalu mieści się bistro pod nazwą teoria jedzenia. Działa od niespełna miesiąca, ale już ma za sobą organizację kilku przyjęć okolicznościowych i planuje właśnie pierwsze wydarzenie z winem w roli głównej.
Ale od początku. Ideą przyświecającą otwarciu bistro było oferowanie gościom szybkich i lekkich dań, na które wpaść można po zwiedzaniu muzealnych wystaw lub wyskoczyć na nie z pracy. w budynku Muzeum powoli końca dobiega duży remont, po którym ma ono zyskać bardziej nowoczesny charakter i przyciągnąć większą liczbę zwiedzających. Oferta gastronomiczna może okazać się dobrym dodatkiem do jego oferty. Szczególnie, że w teorii jedzenia można organizować wernisaże, przyjęcia i spotkania.
Na co dzień w lokalu znajdzie się miejsce dla osób szukających szybkiego lunchu, smacznego śniadania albo tych, którzy chcą w spokoju popracować albo spotkać się w ciekawych wnętrzach. Bo są one bardzo efektowne. Bywalcy MS Cafe czy ZELa rozpoznają kilka elementów z dawnych lokali, np. bar czy charakterystyczną, wielką skrzynię, w której wcześniej znajdowały się kanapy, a teraz zorganizowano w niej przestronny kącik dla dzieci. W lokalu jest bardzo nowocześnie, dużo bieli, szkła i designerskich mebli. Szklane ściany oddzielają osobną część, w której zorganizować można spotkanie firmowe albo rodzinne.
W menu królują dania szybkie i lekkie. Obok klasycznych śniadań – owsianek czy jajecznicy, zjecie tu głównie zupy, sałaty i makarony. Jest też specjalna oferta dla dzieci oraz lunche w cenie 18 zł, na które teoria jedzenia zaprasza od godziny 12.00. Są też ciasta i kanapki, a coś dla siebie codziennie znajdą tu również weganie. Menu ciągle się zmienia, a ceny dań wahają się od kilku do dwudziestu kilku złotych. W lokalu napijecie się oczywiście również kaw i herbat, domowych lemoniad, a także wina. W tym zakresie bistro współpracuje z łódzkim wine barem Dwa przez Cztery.
To właśnie połączone siły teorii jedzenia i Dwa przez Cztery stoją za cyklem wydarzeń łączących jedzenie i wino, które odbędą się w bistro tego lata. Pierwsze zaplanowano na piątek, 29 czerwca, a poświęcone będzie włoskim tradycjom kulinarnym i winiarskim. Będzie to kolacja złożona z czterech dań, wśród których znajdą się włoskie chłodniki, makarony, ryby i deser. Do każdego z nich dobrane zostanie wino, o którym opowie Magda Fiedorczuk z Dwa przez Cztery. Wieczór umili gościom koncert Jonasza Przybyła, który zagra na wyjątkowym instrumencie – spacedrummie, znanym też pod nazwami hangdrum lub handpan. Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 59 zł.
Bistro teoria jedzenia czynne jest codziennie oprócz poniedziałku od godziny 10.00. W tygodniu działa do godziny 18.00, a w weekendy otwarte jest dłużej, w zależności od odbywających się wydarzeń i gości.