Toast za koniec gastro-kwarantanny! [PRZEPISY]
Koniec gastro-kwarantanny i ponowne otwarcie restauracji należy uczcić należycie! Poprosiłyśmy łódzkie koktajl bary o przygotowanie dla was przepisów na drinki – takie, które z łatwością odtworzycie sami w domach. Zobaczcie, co przygotowali dla was barmani z P26, Spalonych Słońcem i Brush Barber Shop.
Ach, wieczory na mieście – chyba nie było przez ostatnie dwa miesiące piątku, kiedy nie wzdychałabym do możliwości swobodnego spacerowania po Piotrkowskiej. Na szczęście od poniedziałku znowu będziemy mogli odwiedzać nasze ulubione restauracje i bary. Nie wszystko jednak będzie jeszcze normalnie, dlatego mamy dla was sposób na koktajlowe wieczory we własnych mieszkaniach, a wszystko to za sprawą barmanów z trzech łódzkich lokali: P29, Spalonych Słońcem oraz Brush Barber Shop.
Idea była prosta – przygotować przepis na koktajl, który będzie łatwy do samodzielnego przygotowania nawet dla debiutujących miksologów, ale przy tym maksymalnie wypełniony smakiem. Mamy dla was trzy przepisy, do których przygotowania potrzebować będziecie świeżych owoców: rabarbaru (korzystajcie, póki sezon!), truskawek oraz mango i ananasa prosto z tropików oraz podstawowych alkoholi. Zapowiadają się przepysznie!
Maria Margarita – P29
Składniki:
Kilka świeżych truskawek
40 ml tequili
20 ml likieru pomarańczowego (Cointreau lub Triple Sec)
Limonka
Kostki lodu
Właśnie pojawiły się truskawki – warto korzystać więc z sezonowych owoców! Zakup kilka dorodnych sztuk, umyj je i usuń szypułki. Następnie przerzuć do średniego słoika i ugnieć porządnie na miazgę (np. za pomocą końcówki noża), chodzi o to, żeby puściły dużo soku. Do tego samego słoika dodaj solidny kieliszek dowolnej tequili i jeśli masz to 20 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau albo triple sec). Wciśnij sok z całej limonki, dodaj kostki lodu, zakręć słoik i zamieszaj jak Tom Cruise w „Cocktail”. Brzeg szklanki możesz zmoczyć sokiem z limonki i obtoczyć w różowej soli (lub zwykłej). Teraz przelej zawartość słoika (to teraz Wasz domowy shaker!) do niskiej szklanki z kostkami lodu, uważając by czaszki truskawek i zużyty lód pozostały w słoiku. Przystrój cząstką limonki i truskawką.
Koktajle od Spalonych Słońcem
Składniki na koktajl alkoholowy:
30 ml Gin
20 ml Aperol
20 ml syropu z rabarbaru
30 ml soku z cytryny
Świeże sezonowe owoce, np. maliny
Dopełnienie: woda gazowana lub wino musujące
Lód
Do wysokiego szkła dodaj kolejno gin, Aperol i syrop rabarbarowy. Zasyp świeżymi owocami (świetnie sprawdzą się tutaj maliny), dodaj lód i uzupełnij wodą gazowaną lub winem musującym. Wszystko lekko wymieszaj i udekoruj szczytem mięty.
Składniki na koktajl bezalkoholowy:
40 ml syropu z rabarbaru
60 ml soku z cytryny
Liście mięty
Świeże sezonowe owoce
Lód
Woda gazowana
Do wysokiej szklanki dodaj wszystkie składniki i zasyp je lodem. Uzupełnij wodą gazowaną i dokładnie wymieszaj. Udekoruj szczytem mięty.
Syrop rabarbarowy:
500 g rabarbaru
500 g cukru
250 ml wody
Dokładnie umyj rabarbar, odetnij jego końce i obierz ze skórki. Pokrój rabarbar w około 2 cm kawałki. Do garnuszka wsyp cukier oraz rabarbar i zalej wodą. Gotuj 30 minut na małym ogniu, mieszając by się nie przypalił. Następnie odcedź przez sitko o drobnych oczkach, aby uzyskać klarowny syrop. Ostudzony posłuży jako baza do koktajli. Rabarbar, który pozostał po odcedzaniu można użyć jako nadzienie do pysznej tarty!
So Spritzy od BRUSH BARBER SHOP
Składniki:
30 ml syropu tropikalnego
10 ml soku z cytryny lub limonki
100 ml wytrawnego wina musującego
Mięta
Oto nasza propozycja orzeźwiającego Spritza na lato! W kieliszku do wina połącz syrop tropikalny, sok z cytryny lub limonki oraz wytrawne wino musujące. Wymieszaj, a następnie udekoruj szczytem mięty.
Syrop tropikalny
Obierz i pokrój ananas oraz mango. Potem połącz z cukrem w proporcji 1:1:1, wrzuć do blendera, zblenduj i odcedź. Otrzymany syrop użyj do koktajli oraz lemoniad!