Włochy, Meksyk, Francja i Azja, a do tego rzemieślnicze lody, pieczywo i autorska kuchnia. Zobaczcie, jakie miejsca trafiły do dziesiątki 2023.

Jak co roku w styczniu szykujemy dla was podsumowania ubiegłego roku. Jakie formaty królowały w 2023, a kto trafił na listę najciekawszych otwarć?

Cóż, nie ma tu większego zaskoczenia – nadal królują bezpieczne koncepty, takie jak śniadaniownie i pizzerie, często otwierane na osiedlach, z dala od Piotrkowskiej. To miejsca, do których zaglądamy na co dzień – ten trend świadczy o tym, że coraz częściej stołujemy się na mieście, zwyczajnie, bez okazji. Do naszej dziesiątki trafiły miejsca, które pozytywnie nas zaskoczyły i wyróżniły się wśród otwarć: kuchnią, pomysłem, wystrojem, dopieszczeniem szczegółów. Oto one.   

Companeros

Czas na Meksyk! Zadania podjął się Bartek Sposób znany z Ramenowni, który poza kuchnią japońską gustuje właśnie w daniach tex-mex.  Ciekawy wystrój z charakterystycznym muralem w roli głównej, menu pełne klasyków, takich jak burrito, quesadilla czy taco, a do tego zasługujący na uwagę bar, nie tylko za sprawą szerokiego wyboru tequili ale przede wszystkim autorskich koktajli i fajnej ekipy barmanów.

La Dotta

Włoska lodziarnia przy Piotrkowskiej? Tak, taka która spokojnie może konkurować ze swoimi prekursorami z Włoch. Naturalne, wysokiej jakości składniki, dopracowane receptury i smaki, które na długo zostaną w pamięci (z wegańską pistacją w roli głównej). La Dotta stawia na klasyczne kompozycje lodów, do których warto zamówić naprawdę dobrą kawę.

Lada dzień

Przytulne wnętrze, na miejscu wypiekany chleb, śniadania i dania obiadowe. Brzmi zwyczajnie, ale tak nie jest za sprawą dbałości o detale, począwszy od sprawdzonych dostawców na autorskiej, sprowadzonej z zagranicy zastawie kończąc. Pozornie proste dania mają ten twist, którego szukamy w mieście.  

Le Petit Paris

Długo Łódź musiała czekać na francuską restaurację, bardzo długo. Szef kuchni Antoine Lopez gotuje w Łodzi od wielu lat, ale w końcu wziął na tapet dania swojego rodzinnego kraju. Są żabie udka, foie gras i oczywiście obłędne francuskie sery w różnych postaciach, a to wszystko w klimatycznych przestrzeniach Monopolis.

Locanda Cucina i Vino

Włoskie wakacje w Łodzi. Na Dożynkowej znajdziecie miejsce z pięknym, przestronnym ogrodem, w którym możecie cieszyć się klasykami włoskiej kuchni. Jest pizza z pieca opalanego drewnem, makarony  i oczywiście znane desery. Dobry adres zarówno na rodzinny obiad, jak i niespieszne biesiadowanie z przyjaciółmi.

Malinowa

Jedyne miejsce, którego jeszcze nie odwiedziłyśmy, ale na pewno lada dzień zadrobimy zaległości. Nie jest łatwo mierzyć się z legendą Grandu (podobnie jak z fine diningiem w Łodzi). Tu podjęto rękawicę i postawiono na dyskretną, nowoczesną elegancję w historycznym wnętrzu. Mamy nadzieję, że ten sam poziom restauracja prezentuje na talerzach.

Montag

Ich pieczywa nikomu nie trzeba przedstawiać, ale w nowym miejscu pod numerem 78 pojawiły się nie tylko chleby i słodkości, ale również cała karta dań. Jak w Montagu – ma być prosto i jakościowo. A czy może być większa gwarancja sprawdzonego pochodzenia składników niż własna, ekologiczna farma, z której przyjeżdża mleko, jajka czy mięso ze złotnickiej świni? 

Pan Bao

Pan Bao idzie pod prąd typowym azjatyckim konceptom. Nowoczesny wystrój z muralem Igora Jankowskiego (drugi mural Igora w tym zestawieniu, po Companeros) i dania inspirowane kuchnią wietnamską, tajską, japońską czy chińską. Ta kulinarna zabawa na pełnym luzie naprawdę dobrze im wychodzi.    

Przy Kominie

W nowej restauracji w Monopolis jest elegancko, ale równocześnie przytulnie i niezobowiązująco. Wybierajcie miejsce – w zimowym ogrodzie, z widokiem na otwartą kuchnią, a może przy barze? Podobna filozofia panuje w kuchni szefowej Aleksandry Pintary-Smoczyńskiej, w której królują nasze polskie smaki podane w ciekawej, nowoczesnej formie.

Roma

Zestawienie zamyka druga w stawce kuchnia włoska. Jak widać pizza romana na cieniutkim cieście przypadła łodzianom do gustu na tyle, by założyciele niewielkiego punktu na Offie rozwinęli się do pełnowymiarowej restauracji. Tak, tu właśnie zjecie makaron przygotowywany w kręgu parmezanu (wymaga wcześniejszej rezerwacji).  

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...