10 najgorętszych otwarć 2018

W minionym roku otworzyło się w Łodzi 70 nowych restauracji i kawiarni. Sprawdziłyśmy, które otwarcia cieszyły się waszym największym zainteresowaniem.

Nasze teksty o otwarciach nowych lokali cieszą się zawsze dużym zainteresowaniem. Dlatego co roku sprawdzamy, które czytaliście najchętniej. Na podstawie statystyk strony przygotowałyśmy nasze TOP 10 najgorętszych otwarć 2019 roku. Przyznamy, że niektóre nas zaskoczyły. Dodamy też, że ogromne zainteresowanie budzą zawsze teksty zbiorcze (jak ten, ten czy ten), ale pominęłyśmy je w naszym zestawieniu, bo dotyczą kilku lokali jednocześnie.

Miejsce 10 – Bistro Śródmieście

Bistro Śródmieście

Na 10 miejscu uplasowało się otwarcie Bistro Śródmieście… którego już nie ma. Po zaledwie kilku miesiącach działalności lokal zamknięto, miejsce po nim zajęła kawiarnia Eden z ciastami od R.

Miejsce 9 – Nie Lada Restobar

Nie Lada Restobar – pierwsze otwarcie 2019

To było pierwsze otwarcie minionego roku. Lokal w Textorial Parku otworzyła Klaudia Budny – finalistka programu Masterchef. W przytulnym bistro zjecie śniadania, lunche i obiady, ale odbywa się tu też sporo wydarzeń specjalnych (jak Master Chef 4 Dogs) i imprez zorganizowanych.

Miejsce 8 – Morning Coffee & More

Morning coffee&more

To otwarcie szczególnie ucieszyło Izę, bo lokal Morning Coffe & More mieści się tuż obok jej domu. Kawiarnio-śniadaniownia oferuje kawkę, słodkości i śniadania, a wśród nich, obok klasycznych jajecznic i kiełbasek, oryginalne precle podawane w formie kanapek.

Miejsce 7 – Skazani na gofry

Skazani na gofry - autorski street food na OFFie

Na Skazanych na gofry czekałyśmy przebierając nóżkami, bo lokal, wspólnie z Wojtkiem Rzepkowskim otwierał Damian Marchlewicz, którego uwielbiamy i któremu od zawsze kibicujemy z całego serca. Dwaj przyjaciele stworzyli na OFFie miejscówkę z belgijskimi goframi zapiekanymi z najróżniejszymi dodatkami. Lokal sezonowy na zimę zniknął z modnego podwórka, ale mamy nadzieję, że wróci wiosną.

Miejsce 6 – Len i Bawełna

Len i Bawełna – nowa restauracja na OFFie

Twórcy restauracji Bawełna i Szpulka wyszli z Manufaktury i zawędrowali do OFFa, gdzie otworzyli Len i Bawełnę. W eleganckim i bardzo stylowym wnętrzu zjecie dania nowoczesnej kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Nas oczarowały pierogi z sandaczem w sosie maślano-cytrynowym.

Miejsce 5 – Miska Gastro Bowls

Miska gastro bowls

Restauracja w Puro Hotelu zachwyca wnętrzem. Jest nowoczesne, designerskie i stylowe jak cały hotel. W kuchni króluje Azja w lekko zeuropeizowanym, kreatywnym wydaniu. Nazwa lokalu nie jest przypadkowa – dania serwowane są w większości w pięknych, cramicznych miskach.

Miejsce 4 – Bubamara

Bubamara w Manu oficjalnie otwarta

Bubamara oficjalnie ruszyła w maju. To siostrzana restauracja Galicji, Tawerny Pepe Verde i Tajskiej Hot Spoon, która też mieści się na rynku Manufaktury. W menu króluje kuchnia bałkańska, ale uwagę w lokalu zwraca szczególnie duże, przeszklone stanowisko grillowe z wielkim rusztem. Dlatego obok pljeskavicy i cevapcici zjecie tu grillowane mięsa i warzywa.

Miejsce 3 – Okruchy mikropiekarnia

Mikropiekarnia Okruchy

Chyba pierwszy raz do zestawienia 10 najgorętszych otwarć roku zakwalifikowała się piekarnia. Ale ta jest naprawdę wyjątkowa. Okruchy otworzył Mateusz Stonka – utalentowany kucharz, który gotowanie w najlepszych łódzkich restauracjach porzucił na rzecz wypiekania doskonałego pieczywa według tradycyjnych receptur.

Miejsce 2 – Let’s gofry

Let’s gofry na słono i słodko

To też spore zaskoczenie. Lokal z goframi na słodko i wytrawnie drugim najgorętszym otwarciem roku? Wszystko jednak staje się jasne, kiedy poznacie jego twórczynię – Sandrę. Mega pozytywna dziewczyna dała się namówić znajomym na otwarcie własnego lokalu, a serca łodzian (i nie tylko) zdobyła zabawnym, viralowym zdjęciem, na którym pływa na dmuchanym, różowym flamingu po wielkim rozlewisku na remontowanej ulicy Nawrot.

Miejsce 1 – Centralna Gastromachina

Centralna Gastromachina WRESZCIE otwarta!

Tym razem bez zaskoczeń. Remont lokalu trwał całe wieku, ale warto było czekać. Ekipa Gastromachiny we wrześniu otworzyła nowy lokal. W Centralnej króluje mięcho. Zjecie tu steki i mięsa BBQ przyrządzane w smokerze, który zajął osobne, przeszklone pomieszczenie w lokalu. Są też świetne opcje wege i w ogóle jest pysznie. Jeśli nie byliście tu jeszcze na żebrze wołowym, to macie jedynkę z gastronomii i nie zdajecie do 2020 roku!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...