TOP 5 łódzkich pizzerii
W naszym plebiscycie oddaliście ponad 150 głosów z waszymi typami miejsc serwujących najsmaczniejszą pizzę w naszym mieście. Na ich podstawie przygotowałyśmy zestawienie 5 najlepszych pizzerii w łodzi. Oto one.
Poza klasyczną, włoską pizzą na cieniutkim cieście ze świeżymi dodatkami zjecie tu również dania kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.
4. Da Antonio
Położona w ślicznym, secesyjnym pałacyku przy ulicy Jaracza, włoska restauracja Da Antonio serwuje tradycyjną włoską pizzę i dania kuchni włoskiej. Pizze przyrządzane są z ciekawymi włoskimi dodatkami jak ser tallegio, speck czy peperonata.
3. La Strada
La Strada to również restauracja oferująca poza pizzą dania kuchni włoskiej. Poza pizzą klasyczną w ofercie dostępna jest również pizza neapolitana, przyrządzana wyłącznie z włoskich produktów, na cienkim, chrupiącym cieście, a także pizza bianca bez pomidorów, dostępna w wersji z mozzarellą lub bez.
2. Pomodoro Pizzeria & Stuzzicheria
Włoska knajpka otwarta w połowie października zeszłego roku, która podbija serca i podniebienia łodzian. W ofercie wybór klasycznej, włoskiej pizzy wypiekanej w piecu opalanym drewnem, a przygotowywanej według neapolitańskiej receptury ze sprowadzanych z Włoch składników. Poza pizzą w Pomodoro zjecie sałatki, przystawki, kanapki z ciasta na pizzę i smażki – smażone włoskie specjały, jak pulpety z ryżu, mielonego mięsa, mozzarelli i warzyw czy placki z ziołami.
1. Restauracja Gronowalski i Buddha Pub
Położona w zabytkowej szarpalni bawełny Grohmana na terenie Łódzkiej SSE restauracja Gronowalski oferuje dania kuchni polskiej i włoskiej. Wśród nich pizzę przygotowywaną ze specjalnego rodzaju mąki i wypiekaną w tradycyjnym włoskim piecu opalanym drewnem bukowym. Od czasu otwarcia pizza cieszy się niesłabnącą popularnością.