Wakacyjny weekend w łódzkich restauracjach
Przed nami pierwszy weekend wakacji, a w łódzkie restauracje zadbały żebyście się nie nudzili. Zapraszamy na przegląd kulinarnych wydarzeń.
4. urodziny Szwalni Smaków
Restauracja Szwalnia Smaków działa w podwórku przy Piotrkowskiej 217 już cztery lata! Przez ten czas sporo się w tym miejscu zmieniło, co jego twórcy postanowili uczcić odświeżeniem wizerunku – lokal zyskał nowe logo i identyfikację wizualną. Ale to oczywiście nie koniec urodzinowych celebracji. Restauracja i jej goście świętowali będą przez cały weekend. Zaczynają już dzisiaj koncertem akustycznym Krzysztofa Płonki organizowanym w podwórku wspólnie z Klubem Wino. Również dzisiaj będziecie mogli przetestować nowe menu koktajlowe Szwalni. W niedzielę możecie się tu wybrać na specjalne francuskie śniadanie. Na gości czekają do wyboru trzy zestawy śniadaniowe pełne croissantów z różnymi nadzieniami. Przez cały weekend możecie zaś wziąć udział w urodzinowym konkursie, w którym do wygrania jest kolacja dla dwojga. Wystarczy wybrać się do Szwalni w jej urodziny, zrobić zdjęcie, które pokaże jak spędzacie czas w lokalu i opublikować je na Facebooku.
4. urodziny Drzwi Otwartych
Swoje czwarte urodziny świętuje w nadchodzący weekend również restauracja Drzwi Otwarte. Z tej okazji lokal rozdaje prezenty gościom. Każdy, kto odwiedzi lokal przy Piotrkowskiej 120 w ten weekend i zamówi danie z karty będzie miał szansę wylosować jedną z 26 nagród. Są to vouchery o wartości od 50 zł do 200 zł do wykorzystania w restauracji oraz aż 20 voucherów na pizzę. Lubimy takie prezenty!
Fish Market w MOTYWACH
Nadchodzący weekend w Motywach upłynie pod znakiem ryb i owoców morza. Kolejna edycja Fish Marketu potrwa od piątku do niedzieli. W tym czasie oferta restauracji poszerzy się o specjalne dania ze świeżym frutti di mare. Będą ośmiornice, wędzony halibut, mule, ostrygi na dwa sposoby, omułki, przegrzebki, labraks, fish and chips, krewetki, faszerowane kalmary, dorsz, szproty i wiele innych przystawek, dań głównych czy ryb pieczonych w całości. Do wszystkich potraw będziecie mogli napić się win, czeskich piw i specjalnie przygotowanych koktajli.
Izraelskie śniadanie w Tel Avivie
Niedzielę zaczynamy od pożywnego śniadania. Tym razem w Tel Avivie przy Piotrkowskiej 122, gdzie o godzinie 9.00 rano ruszy Wielkie Izraelskie Śniadanie. Hummus, falafele, szakszuki i inne wegańskie przysmaki w nieograniczonych ilościach będą na was czekały do godziny 14.00. zasada jest prosta – płacicie raz i jecie, ile chcecie. Udział w śniadaniu kosztuje 30 zł od osoby.
Brunch na tarasie Starego Kina
Po śniadaniu pora na brunch, a na ten zaprasza restauracja Stare Kino by Antoine Lopez. To druga edycja cyklicznych, niedzielnych brunchy rodzinnych, które odbywają się przez całe lato na tarasie położonym w podwórku przy Piotrkowskiej 120. Na gości czeka bufet pełen dań zimnych – wędlin, serów, sałatek, jajek, warzyw i owoców. Do tego zupy, chłodniki i oczywiście mięsa i ryby z grilla – steki, żeberka, kebaby i pstrągi. Nie zabraknie słodkości na deser i specjalnych dań dla dzieci. Wszystko można jeść do woli w ramach jednej opłaty, która wynosi 59 zł dla osoby dorosłej i 39 zł dla dzieci w wieku od 6 do 12 lat. Brunch rozpocznie się o godzinie 12.00 i potrwa do 16.00.
Weekendowe obiady i Dzień Tuńczyka w Quale
W restauracji Quale przy Narutowicza 48 w każdą sobotę i niedzielę między 13.00 a 16.00 odbywają się weekendowe, rodzinne obiady. Na gości czeka specjalne, trzydaniowe menu skomponowane przez szefa kuchni w cenie 68 zł od osoby oraz specjalne menu dziecięce w cenie 44 zł. Dorośli mogą też skorzystać ze specjalnej oferty na wina w promocyjnej cenie. Menu obiadów możecie sprawdzić co tydzień w piątek na profilu restauracji na Facebooku.
Natomiast w poniedziałek, 25 czerwca, możecie wybrać się do Quale na Dzień Tuńczyka. Jak sama nazwa wskazuje, będzie tu na was czekało specjalne menu z tą pyszną rybą w roli głównej. Zjecie tatar z tuńczyka podany z domowymi piklami i sosem na bazie czekolady i malin, konfitowanego tuńczyka w oleju z pestek winogron i yuzu oraz stek z tuńczyka żółtopłetwego marynowany w ponzu z tartą pomidorową. Początek uczty o godzinie 16.00.