Warsztaty i degustacje, czyli dzieje się jesienią
Najbliższe tygodnie obfitowały będą w ciekawe wydarzenia okołokulinarne organizowane w łódzkich restauracjach. Sprawdźcie, dokąd warto się wybrać.
Degustacja egzotycznych ryb w House of Sushi
We wtorek 26 listopada w restauracji House of Sushi odbędzie się degustacja egzotycznych ryb, których w Łodzi rzadko można spróbować. Gwiazdą wieczoru będzie Pielęgnica Papuzia, która zostanie na tę okazję specjalnie sprowadzona. Oprawiona na oczach gości zostanie następnie podana w formie sushi, nigiri i sashimi. Podczas wieczoru spróbować będzie można także małży św. Jakuba (przegrzebków) oraz Marlina.
Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 79 zł od osoby, a w cenę wliczony jest kieliszek wina lub aloesu dla niepijących. Start o 20.00. Rezerwacji dokonywać można w lokalu lub drogą mailową pod adresem: biuro@houseofsushi.pl
Kipi kasza kipi groch w Zbożowej
Dzień później, w środę 27 listopada, na warsztaty kulinarne pod wiele mówiącym tytułem Kipi kasza, kipi groch zaprasza Zbożowa. Tematem spotkania będą zboża i rośliny strączkowe, a dokładniej ich wartości odżywcze i zawarte w nich białka. Uczestnicy dowiedzą się jak skutecznie wykorzystywać je w codziennej diecie i poznają przepisy m.in. na pasty z cieciorki, wegańskie burgery czy zupę z fasoli mung. Spotkanie poprowadzą: dietetyczka i założycielka Zbożowej Anna Schroeder oraz Magda Szrejner, psychodietetyczka i dziennikarka medyczna. Spotkanie rozpocznie się o 20.00 i potrwa dwie godziny.
Koszt udziału w wydarzeniu wynosi 89 zł od osoby. Rezerwacji dokonywać można osobiście w Zbożowej lub drogą mailową pod adresem kontakt@zbozowa.com.pl.
Warsztaty fotografii kulinarnej Via Art
Kolejny już raz na bezpłatne warsztaty fotografii kulinarnej do restauracji Drukarnia Skład Chleba & Wina zaprasza fundacja Via Art. Najbliższe spotkanie odbędzie się w czwartek, 28 listopada o godzinie 10.00. Aby wziąć w nim udział należy zgłosić swoją kandydaturę drogą mailową pod adresem: fundacja@viaart.pl lub za pośrednictwem strony fundacji na Facebooku, następnie wziąć udział w trwającej na stronie zabawie, która pomoże organizatorom wyłonić uczestników warsztatów.
Ugotuj zimę z Latającą Kuchnią Baby Jagaty
Zdrowego, sezonowego gotowania, które będzie miało pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, postara się po raz kolejny nauczyć Agata Bielska z Latającej Kuchni Baby Jagaty. Spotkanie, które odbędzie się w niedzielę 1 grudnia poświęcone będzie przygotowywaniu posiłków z roślin w porze zimowej. Agata podpowie, jak komponować zimowe menu, jakich produktów jeść więcej, a jakich mniej, jak skutecznie rozgrzewać się jedzeniem w mroźne dni i jak znaleźć w nim naturalne antydepresanty. Uczestnicy poznają trochę teorii, by zaraz przekuć ją w praktykę podczas wspólnego przyrządzania dwudaniowego, zimowego obiadu z deserem. Pojawi się gęsta, pożywna zupa, zboża i strączki, zimowe sałatki, a także kiszonki.
Koszt udziału w warsztatach wynosi 100 zł od osoby. Spotkanie rozpocznie się przy ulicy Miedzianej 14 o godz. 11.00 i potrwa pięć godzin. Zapisy przyjmuje Klaudia Gawin pod adresem: klaudiagawin@gmail.com.