WNS Bistro – więcej niż szkolna stołówka
Zdrowe, odpowiednio zbilansowane śniadania i obiady, dania kuchni świata, domowej produkcji fit przekąski, napoje i koktajle – tak wygląda oferta wyjątkowej szkolnej stołówki w Szkole Mistrzostwa Sportowego Marcina Gortata.
Tomek Sztaba i Michał Wyszkowski poznali się na treningach futsalu. Michał na co dzień jest trenerem piłki nożnej w szkole Marcina Gortata, a Tomek od lat zawodowo i prywatnie związany jest z gastronomią i gotowaniem. Podczas wspólnego obiadu zaczęli rozmawiać o ofercie szkolnej stołówki, w której żywią się młodzi sportowcy – uczniowie szkoły, w której pracuję Michał. Wspólnie uznali, że takie miejsce powinno nie tylko oferować smaczne i odpowiednio zbilansowane posiłki odpowiadające potrzebom aktywnej młodzieży, ale także promować zdrowy styl życia, edukować i zwiększać świadomość dotyczącą prawidłowego odżywiania. Tak zrodził się pomysł stworzenia WNS Bistro, które przy pełnym zaangażowaniu i pomocy ze strony dyrekcji, od ponad miesiąca działa w Szkole Mistrzostwa Sportowego Marcina Gortata.
Miejsce ani trochę nie przypomina stołówki, jaką pamiętam ze swojej szkoły. Stylowo urządzone wnętrze zaprojektowane przez pracownię OSHI przywodzi na myśl raczej modne knajpki w centrum miasta. Kolorowe, designerskie krzesła i białe stoły wypełniają jasne wnętrze, którego ściany zdobią sportowe akcesoria. Wszystko dopieszczone w najmniejszym szczególe.
Nie inaczej jest z ofertą, która jest oczkiem w głowie twórców tego miejsca. Tomek i Michał zaprosili do współpracy Mikołaja Trzcinkę, Kamila Wasiaka i Amandę Bartyzel – tak powstał zespół ludzi, których połączyło zamiłowanie do gotowanie, zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia. Razem zaczęli pracę nad stworzeniem szkolnej stołówki, w której posiłki będą w najlepszy sposób odpowiadały potrzebom młodych sportowców, a jednocześnie pokażą im, że można jeść zdrowo i smacznie oraz nauczą, jak to robić. Należy jednak pamiętać, że na śniadania i obiady przychodzą tutaj dzieciaki, które nie zawsze łatwo przekonać, że duszony szpinak jest dla nich lepszy niż hot dog z pobliskiego sklepu. Dlatego tak ważny okazał się element edukacyjny. Po ponad miesiącu pracy Tomek widzi już, że strategia działa, a uczniowie przekonują się do zdrowego odżywiania i próbowania nowych smaków.
A tych w menu nie brakuje. WNS Bistro oferuje codziennie śniadania i obiady, którym bardzo daleko do nudnych zup i kanapek, jakie wielu z nas pamięta ze szkolnej stołówki. Po pierwszych, porannych treningach dzieciaki mogą wpaść na przykład na jajko w koszulce na sałacie z ananasem i grzankami albo białkowe omlety z pomidorami i mozzarellą czy też słodkie pancakes z owocami. W porze obiadowej czekają tu zestawy złożone na przykład z kremu z zielonego groszku z wasabi albo zupy kalafiorowej z curry oraz piersi z kurczaka podanej z kaszą i duszonym szpinakiem.
Dzieciaki zachęcane są też do próbowania dań wege podawanych zawsze w piątki. Kotlety z fasoli i marchewki z imbirem i kolendrą pokazują im, że źródłem białka może być nie tylko mięso. W menu pojawiają się dania z różnych stron świata i tematyczne obiady, np. włoskie lub azjatyckie. Uczniowie poznają dzięki nim nowe przyprawy i składniki z różnych, często egzotycznych kuchni. Twórcy WNS Bistro mają świadomość, że nie każdego od razu przekonają do swojej kuchni, dlatego zawsze w odwodzie mają też dania bardziej klasyczne, jak kotlety schabowe czy mięsne gulasze, ale nawet te przygotowywane są w zdrowej wersji z uwzględnieniem właściwych proporcji makro i mikroelementów.
Podczas krótszych przerw między lekcjami na młodych sportowców czekają w WNS Bistro zdrowe przekąski – wypiekane na miejscu batony i ciasta będące alternatywą dla słodyczy z maszyn vendingowych, kanapki ze świeżymi warzywami i pastami oraz jogurty z dodatkami czy puddingi chia. Zamiast coli i dosładzanych soków można tu wypić naturalny izotonik przygotowywany z soków owocowych, syropu z daktyli lub agawy i soli himalajskiej lub domowe koktajle proteinowe. Wszystko przygotowywane jest bez dodatku cukru, a składniki dań i napojów pochodzą od lokalnych dostawców. Uczniowie mogą poznać skład każdego posiłku i dowiedzieć się na przykład, dlaczego po intensywnym treningu powinni dostarczyć organizmowi białka. Pomaga to zwiększyć ich świadomość i wpajać nawyk zdrowego odżywiania. Twórcy WNS Bistro chcą w ten proces zaangażować również rodziców, dla których organizują spotkania dotyczące prawidłowego odżywiania dzieciaków.
Za wszystkie posiłki płaci się tu prepaidowymi kartami zbliżeniowymi, dzięki czemu można dokładnie śledzić, co i kiedy jedzą młodzi sportowcy, co jest wiedzą cenną zarówno dla rodziców jak i trenerów. Zestawy obiadowe w WNS Bistro kosztują 11 zł, a przekąski i śniadania dostępne są w cenach od 3 zł do 5 zł. Oferta stołówki dostępna jest obecnie tylko dla uczniów szkoły Gortata, ale w trakcie przerwy wakacyjnej Tomek i Michał planują otworzyć ją dla wszystkich zainteresowanych. Chcą organizować tematyczne kolacje oraz realizować dostawy obiadów i cateringi.