Włoski wieczór na otwarcie festiwalu Viva l’Italia
W piątek 20 września rozpocznie się w Łodzi trzydniowe święto włoskiej kuchni i kultury. Zainauguruje je niezwykły wieczór, w trakcie którego spróbować będzie można oryginalnych włoskich specjałów i win oraz posłuchać włoskiej muzyki ludowej.
Festiwal Viva l’Italia zagości w naszym mieście już po raz drugi i ze zdecydowanie większym niż w minionym roku rozmachem. Organizuje go Fundacja Włosko-Polska InteRe, w której działa znana niektórym z was z organizacji świetnych warsztatów kulinarnych Ania Wyszyńska. Jemy w Łodzi objęło festiwal patronatem medialnym w związku z czym mamy wielką przyjemność zaprosić was na niezwykły wieczór włoski, który zainauguruje wydarzenie.
Impreza odbędzie się w restauracji Gronowalski, a jej głównym punktem będzie komentowana kolacja przygotowana wyłącznie z produktów włoskich przedsiębiorstw uczestniczących w Festiwalu. Szefem kuchni na ten wieczór zostanie Marco Ghia, Chef Akademii Kulinarnej Whirlpool, który będzie nie tylko serwował dania, ale również opowiadał o nich i o kuchni słonecznej Italii.
W menu na przystawkę pojawią się taralli, czyli niewielki, chrupiące chlebki, bruschetty w kilku rodzajach, bufet warzyw w oliwnej marynacie i zupa z soczewicy. Jako pierwsze danie Marco zaproponuje lo scarpariello, czyli makaron z typowym sosem regionu Kampania. W ramach dania głównego odbędzie się degustacja wędlin i serów ziem Sannio oraz oryginalnej pizzy Neapoletana przyrządzonej według certyfikowanych receptur. Kolacja zakończy się deserem i wyborem słodkości popijanych pyszną, włoską kawą.
Do każdej z serwowanych w trakcie wieczoru potraw spróbować będzie można wina wybranego przez sommelier AIS Wine & Food – Giacomo Ciccarelli. Na koniec goście będą mieli możliwość wybrać najlepszy trunek wieczoru, co może nie być zadaniem łatwym, bo w karcie znalazły się prawdziwe rarytasy.
Wydarzeniu towarzyszyła będzie muzyka w wykonaniu zespołu folklorystycznego „la Takkarata”. Odbędzie się także losowanie nagród wśród gości, a całość zamknie spektakl “Farina 00”, czyli opowieści snute przy wykorzystaniu zdjęć, poezji i tradycyjnej włoskiej muzyki ludowej.
Kolacja jest niebywałą okazją do spędzenia magicznego, włoskiego wieczoru w centrum Łodzi. Koszt uczestnictwa wynosi jedynie 75 zł od osoby, a rezerwacji dokonywać można drogą mailową pod adresem: info@fundacjaintere.org lub telefonicznie pod numerem: 609 552 707.