fbpx

Wieczór włoski w ramach festiwalu Viva l'Italia

W piątek 20 września rozpocznie się w Łodzi trzydniowe święto włoskiej kuchni i kultury. Zainauguruje je niezwykły wieczór, w trakcie którego spróbować będzie można oryginalnych włoskich specjałów i win oraz posłuchać włoskiej muzyki ludowej.

Wieczór włoski w ramach festiwalu Viva l'Italia

Festiwal Viva l’Italia zagości w naszym mieście już po raz drugi i ze zdecydowanie większym niż w minionym roku rozmachem. Organizuje go Fundacja Włosko-Polska InteRe, w której działa znana niektórym z was z organizacji świetnych warsztatów kulinarnych Ania Wyszyńska. Jemy w Łodzi objęło festiwal patronatem medialnym w związku z czym mamy wielką przyjemność zaprosić was na niezwykły wieczór włoski, który zainauguruje wydarzenie.

Impreza odbędzie się w restauracji Gronowalski, a jej głównym punktem będzie komentowana kolacja przygotowana wyłącznie z produktów włoskich przedsiębiorstw uczestniczących w Festiwalu. Szefem kuchni na ten wieczór zostanie Marco Ghia, Chef Akademii Kulinarnej Whirlpool, który będzie nie tylko serwował dania, ale również opowiadał o nich i o kuchni słonecznej Italii.

Wieczór włoski w ramach festiwalu Viva l'Italia

W menu na przystawkę pojawią się taralli, czyli niewielki, chrupiące chlebki, bruschetty w kilku rodzajach, bufet warzyw w oliwnej marynacie i zupa z soczewicy. Jako pierwsze danie Marco zaproponuje lo scarpariello, czyli makaron z typowym sosem regionu Kampania. W ramach dania głównego odbędzie się degustacja wędlin i serów ziem Sannio oraz oryginalnej pizzy Neapoletana przyrządzonej według certyfikowanych receptur. Kolacja zakończy się deserem i wyborem słodkości popijanych pyszną, włoską kawą.

Do każdej z serwowanych w trakcie wieczoru potraw spróbować będzie można wina wybranego przez sommelier AIS Wine & Food – Giacomo Ciccarelli. Na koniec goście będą mieli możliwość wybrać najlepszy trunek wieczoru, co może nie być zadaniem łatwym, bo w karcie znalazły się prawdziwe rarytasy.

Włoski wieczór w ramach festiwalu Viva l'Italia

Wydarzeniu towarzyszyła będzie muzyka w wykonaniu zespołu folklorystycznego „la Takkarata”. Odbędzie się także losowanie nagród wśród gości, a całość zamknie spektakl “Farina 00”, czyli opowieści snute przy wykorzystaniu zdjęć, poezji i tradycyjnej włoskiej muzyki ludowej.

Kolacja jest niebywałą okazją do spędzenia magicznego, włoskiego wieczoru w centrum Łodzi. Koszt uczestnictwa wynosi jedynie 75 zł od osoby, a rezerwacji dokonywać można drogą mailową pod adresem: info@fundacjaintere.org lub telefonicznie pod numerem: 609 552 707.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...