Znamy zwycięzcę drugiej edycji Święta Czekolady
Tegoroczny deser jest nowoczesny, bardzo czekoladowy i zaskakujący, a przygotowany został przez …
Stare Kino by Antoine Lopez – to restauracja, która wygrywa tegoroczne Święto Czekolady (konkurs organizowany przez Jemy w Łodzi i firmę Morning). Zwycięzca otrzymuje voucher o wartości 400 zł do wykorzystania na dowolne warsztaty w Szkole Sztuki Kulinarnej ASHANTI oraz zestaw czekoladowych wyrobów i akcesoriów do pracy z czekoladą od Callebaut. Dobre wiadomości mamy nie tylko dla zwycięzcy, ale tez fanów czekolady. Z okazji przypadającego dzisiaj Międzynarodowego Dnia Czekolady Stare Kino postanowiło przygotowywać swój konkursowy deser jeszcze do soboty, zaś ASHANTI ma do rozdania 3 vouchery o wartości 150 zł dla osób, które jako pierwsze zapiszą się na dowolne szkolenie i podadzą hasło Święto Czekolady.
Gratulujemy restauracji Stare Kino, ale dziękujemy też za udział wszystkim uczestnikom. Naprawdę bardzo trudno było wybrać ten jeden, najlepszy deser. Już nie możemy doczekać się następnej edycji, mamy nadzieję, że znów będziecie z nami. Jeżeli nie mieliście okazji spróbować zwycięskiego dania, przypominamy, co szef kuchni Antoine Lopez przygotował z okazji Święta. W roli głównej wystąpiły tu dwa rodzaje czekoladowego ganaszu – bazyliowy i oliwkowy, które zostały podane na czekoladowym kruchym ciastku. Wytrawne akcenty pojawiły się także w dodatkach – słodko-słonych karmelizowanych oliwkach, sosie na bazie oliwy z cytrynową nutą i wytrwanym, oliwkowym ciasteczku. Deser świetnie się prezentuje, jest oryginalny i odważny, idealnie wpisuje się też w motyw przewodni festiwalu. Uprzedzamy, to deser dla prawdziwych fanów czekolady i słodkości, ale przecież o to właśnie chodzi w naszym święcie.
Inspiracją dla szefa kuchni były desery, jakie przygotowywał podczas szkoleń w L’Ecole Lenôtre. W codziennej kuchni bliskie mu są też słodko-wytrawne zestawienia – co ciekawe, Antoine Lopez nie spodziewał się, że tak przypadną one do gustu Polakom. W restauracji dużą popularnością cieszy się między innymi polędwica wieprzowa z syropem klonowym i puree z batatów czy mus z kaczej wątróbki z porto i brandy podawany z chutneyem z owoców. Jeszcze do soboty możecie wpaść na Piotrkowską 120 na konkursowy deser, a już niedługo (dniach 21-30 kwietnia) restauracja będzie brała udział w kolejnej edycji Restaurant Week. Czarne risotto z konfitowaną papryką, pieczony schab karmelizowany w pomarańczach i zielonej oraz mus z mascarpone z likierem pomarańczowym nadziany nektarem z truskawki z imbirem – tak w skrócie będzie prezentowało się festiwalowe menu.