Pół roku i przeszło 40 nowych lokali!
Wygląda na to, że w 2017 Łódź pobije ubiegłoroczny rekord nowo otwartych restauracji, kawiarni i barów. Jesteśmy dopiero na półmetku, a licznik już przekroczył czterdziestkę.
Na liście nowych otwarć każdy znajdzie coś dla siebie: są eleganckie restauracje, bistra, kawiarnie, lodziarnie, a również sushi bar, winebar i szkoła sztuki kulinarnej. Na początku roku nowości pojawiają się nieśmiało, ale już na przełomie maja i czerwca po prostu nie nadążałyśmy z opisywaniem gastronomicznych premier. Mamy też pierwszych kandydatów do nagrody na najlepszą restaurację otwartą w 2017. Przypomnijmy sobie niektóre z otwarć.
Ten rok bez wątpienia stoi pod znakiem lodów naturalnych. Przybyło nam 10 nowych punktów (Lód Miód w różnych dzielnicach Łodzi, Cocoart’s, Al Passo, Pączek&Spółka, Słodko Słodko). Uwielbiam lody, więc bardzo się cieszę, planowałam nawet zrobić ranking, ale się poddałam – doliczając cukiernie, rzemieślnicze lody można już zjeść w ponad 20 miejscach! Do tego działu dorzucę jeszcze inne słodkości. Poza wymienionymi, w tym roku otworzyło się też Chude Ciacho, Waffle, Słodko Słodko i Słodko Nie Słodko.
Żeby nie przesłodzić, zajrzyjmy do segmentu jedzenia ulicznego. Mamy nowe miejscówki na OFF Piotrkowka (długo oczekiwany ato ramen, Przystanek, Krowarzywa), Before Food Market w nowej odsłonie, na Piotrkowską przeniósł się Grill&Kumpir z tureckimi ziemniakami, a na Nawrot i Wschodniej można przekąsić chińskie pierożki. Mało? Dorzucamy jeszcze pizze w Pizza Truck Garage i włoską kuchnię w Essenza Italiana, a jeśli od zagranicznego jedzenia wolicie obiady domowe, można je zjeść między innymi w nowo otwartym barze mlecznym Kultura, pod Jabłonką lub Na językach.
Uff, już za półmetkiem. Trwa moda nie tylko na lody, ale również bistra. Po pionierze (Caffe przy ulicy), inni też postawili na łódzkie osiedla i lokalizacje poza ścisłym centrum (mowa tu o Prosto z mostu, Parking Bistro&Cafe czy Radiostacji), a już wiemy, że ta lista lada moment się wydłuży. Do zestawu mamy jeszcze Chill Bistro&Bar z Przemkiem Wielochem za kulinarnymi sterami. Jeśli mowa o znanych szefach kuchni, Bartek Pagacz przeniósł się na swoje otwierając na Księżym Młynie klimatyczną Fatamorganę, a Arek Klimkiewicz z Hell’s Kitchen przygotował otwarcia dwóch nowych konceptów w Manufakturze (Manu Cafe i Fakturę). W zestawieniu nie można też pominąć Wall Street BBQ – młodszej siostry Fariny Bianco czy Tari Bari pod nowym adresem przy Piotrkowskiej 101.
To oczywiście nie wszyscy debiutanci, a lada moment do zestawienia trzeba będzie dopisać kolejne. Trwa remont przy Piotrkowskiej 67 i w podwórku pod numerem 89, za chwilę wystartuje Stacja Street Food przy Traugutta 9. Nadrabiajcie zaległości, na początku przyszłego roku sprawdzimy, ile z nowych miejsc udało wam się odwiedzić.