Święto Czekolady 2018

Za nami pierwsze wizyty w lokalach. Ruszajcie szybko na desery, bo są po prostu przepyszne!

W piątek od samego rana ruszyłyśmy w czekoladową trasę. Szykujemy się jak na wojnę – w tamtym roku miałyśmy do odwiedzenia 10 miejsc, w tym roku aż 28, do tego wielu mocnych zawodników. Już teraz widać, jak w ostatnim czasie zmieniło się podejście do deserów – festiwalowe propozycje są oryginalne, dopracowane i pięknie wyglądają. Czas się przekonać, czy tak samo dobrze smakują.

Święto Czekolady 2018

Najpierw nagranie dla TVP3 w Manufakturze Czekolady i pierwszy festiwalowy deser. Broni się tu nie tylko świetnej jakości i własnej produkcji (!) czekolada, ale też połączenie wilgotnego, czekoladowego ciasta z mniej słodkim musem pistacjowym i orzeźwiającym puree z mango.

Święto Czekolady 2018

Festiwal to też dobra okazja do odwiedzenia całkiem nowych miejsc. Dziś pierwszy raz spróbowałyśmy kuchni Łodzi Podwodnej. Bardzo fajny deser, który polecamy w szczególności osobom poszukującym czegoś lżejszego i mniej słodkiego. Na czekoladowym ciasteczku krem prosecco z ukrytą w środku maliną – idealne na ciepły, wiosenny dzień.

Święto Czekolady 2018

Aby nie tracić kalorii przenosimy się do najbliższego sąsiada. W Farinie Bianco czeka na nas czekoladowa kwintesencja – wyjątkowo kruche, mocno czekoladowe ciastka z intensywnym kremem z gorzkiej czekolady. Całość przełamana owocowym akcentem – kolejne miejsce, które pokazuje, jak wysoko zawieszona jest poprzeczka tegorocznej edycji wydarzenia.

Święto Czekolady 2018

Kto dalej? Szyby Lustra z pięknie prezentującą się na talerzu kompozycją mocnego czekoladowego kremu z zatopionymi orzechami laskowymi, owocami i genialnymi musem z kiszonego jabłka. To deser z kilkoma mocnymi akcentami, które świetnie współgrają, ale nie konkurują ze sobą. Również dopiszcie do listy restauracji wartych odwiedzenia.

Święto Czekolady 2018

Czas na Porcję. Jedyny deser dla wegan, ale gwarantuję, ze zasmakuje również tym, którzy chętnie sięgają po masło, śmietanę i jajka. Wiem, co mówię, bo nie wyobrażam sobie gotowania bez tych składników. Tym bardziej cenię czekoladową propozycję Porcji, która dzięki pomysłowości i dobremu smakowi wyczarowała deser, który nie ustępuje konkurencji, a równocześnie jest zgodny z polityką lokalu.

Święto Czekolady 2018

Biszkopt Porcji przywodzi na myśl domowe ciasta, na drugim biegunie jest zaś restauracyjny deser Piwnicy Łódzkiej. Korpus z afrykańskiej czekolady Kumabo wypełniono tu musem z czekolady karmelowej, który dodatkowo skrywa pod sobą jagodową konfiturę. Ostatecznego sznytu nadają płatki soli himalajskiej.

Święto Czekolady 2018

Kolejna niespodzianka czeka na nas w Lokalu – prawie każdy składnik deseru smakuje inaczej, niż można by się było spodziewać. Czekoladowy wcale nie jest krem, a pyszny sernik, biały jest czekoladowy mus (choć wygląda jak lody), kruszonka jest lekko słona i migdałowa, a kwaśną nutę daje wiśniowy kawior. Ten deser jest obłędny i niech nikogo nie kusi czegokolwiek w nim zmienić.

Święto Czekolady 2018

Grand Galeria 7.15 to zupełnie nowe miejsce na naszej trasie (lada moment napiszemy o nim więcej). Jeżeli kochacie słodkie, dekadenckie i mocno czekoladowe słodkości, ten deser jest stworzony specjalnie dla was. W roli głównej kostka czekoladowego ciasta kremu, którego z którego słodkością kontrastują dopracowane dodatki: lody z trawy cytrynowej i tymianku i rabarbar.

Święto Czekolady 2018

Piątkowy wypad kończymy skałą czekoladową w Czterech Ścianach. Smakuje tak samo świetnie jak wygląda. To delikatny, nieprzesłodzony mus z nutą tonki zamknięty w monoporcji, a do tego pyszne, wiosenne lody rabarbarowe. Całość jest przemyślana, dyskretnie elegancka i dopracowana. Chętnie poprosiłabym o drugą porcję.

Święto Czekolady 2018

Sobotnie przedpołudnie znów zaczynamy spotkaniem z telewizją (tym razem TVN24) i kolejnym deserem, tym razem w Maison na Księżym Młynie. Wygląda tak ślicznie, że aż szkoda go jeść. Na szczęście to nie tylko wygląd. Widzicie czekoladowe ciastko i krem, ale ta kompozycja zawiera dużo więcej, między innymi ukrytą w samym środku rabarbarową marmoladę.

 Święto Czekolady 2018

Czekolada czeka również u sąsiadów, czyli w restauracji Fatamorgana. Tu postawiono na tartę, której wypełnienie w postaci mocno czekoladowego kremu kryje również banany. Dla przełamania słodkości lody o smaku … piwnym. Nieoczywisty smak zaskakuje – jeżeli nie wierzycie, że czekolada pasuje do piwa, po prostu spróbujecie tego deseru.

Święto Czekolady 2018

Wracamy na Piotrkowską, sobotnią trasę kończymy w Kawiarni w Podwyrku. Od wejścia miłe zaskoczenie – na każdym stoliku festiwalowy deser! W tym miejscu królują domowe ciasta i taka jest też festiwalowa propozycja. Inspiracją było łódzkie ciasto marchewkowe, jednak zaprezentowane w nowej, bardzo fajnej odsłonie z czekoladą, sosem custard oraz owocową nutą pomarańczy i mango.

 Święto Czekolady 2018

Tartami i domowymi ciastami stoi też Dzień Dobry Caffe, jednak oni dla odmiany postanowili przygotować dla gości coś zupełnie nowego i zaskakującego. Tego deseru nie powstydziliby się restauracyjni cukiernicy. Jest ciemna czekolada w ciasteczku, ale w roli głównej występuje krem z białej czekolady, którego smak podkręcono białym winem. Do tego intensywne lody lemon curd oraz krem i chipsy z młodej marchewki – oryginalne, ciekawe, a najważniejsze, że smaczne.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...