Jemy w Łodzi Food Fest 2020 – wydarzenia towarzyszące
Tegorocznej edycji festiwalu Jemy w Łodzi towarzyszą jak zawsze dodatkowe wydarzenia – warsztaty, szkolenia, degustacje i spotkania. Przygotowałyśmy dla was świetne kolacje degustacyjne, czekoladowe all inclusive, degustacje kawy, herbaty i wina oraz spotkania warsztatowe dla restauratorów i amatorów gotowania. Sprawdźcie, co będzie się działo!
12.09. 11:00-19:00 sobota | Czekoladowe All Inclusive – otwarty bufet w Manufakturze Czekolady
Czekoladoholicy, to wydarzenie jest dla Was! W sobotę 12.09. w Manufaktury Czekolady stanie bufet pełen czekoladek, florentynek, lizaków, ciast i ciasteczek – a Wy będziecie mogli próbować ich do woli i bez ograniczeń. Dobrze słyszeliście! Wszystkie przygotowane słodkości dostępne będą na miejscu w wersji „all you can eat”. To chyba najsłodszy all inclusive świata!
Miejsce: Manufaktura
Czekolady, ul. Piotrkowska 217
Koszt: 10 zł (bezpłatny dla dzieci do 5 roku życia)
14.09. 12.00-14.00 poniedziałek | Jak przetrwać kryzys w gastronomii – szkolenie
Ten rok był wyjątkowo trudny dla gastronomii, a rozwój sytuacji pandemicznej wskazuje, że to jeszcze nie koniec. Jak przygotować się na to, co jeszcze nas czeka? Jak zarządzać restauracją w kryzysie? Jak zwiększyć elastyczność prowadzonego biznesu i dywersyfikować działalność? Jakie zmienić komunikację i strategię marketingową? Na wszystkie te pytania odpowie w trakcie szkolenia Agata Zarębska – współtwórczyni portalu Jemy w Łodzi i konsultantka branży gastronomicznej z blisko 15-letnim doświadczeniem.
Miejsce: Book&Cook, OFF Piotrkowska
Koszt: bezpłatne
Zapisy: https://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html
Liczba miejsc: 30
15.09. 18.30 wtorek | Alain Iskander w kuchni Hamry – klub kolacyjny JwŁ
Zapraszamy na wyjątkowe spotkanie, które zainauguruje działalność klubu kolacyjnego Jemy w Łodzi Przy stole (więcej na naszej stronie). Ideą pomysłu jest wspólne biesiadowanie, a pełna kolorowych mezze kuchnia libańska i wyjątkowa gościnność Libańczyków nadaje się do tego idealnie. Hummusy, falafele, dolmy, a co najważniejsze – przysmaki przygotowane przez gościa specjalnego Alaina Iskandera. Alain przyjechał do Łodzi z Libanu, studiuje medycynę i uwielbia gotować. Wspólnie z szefem kuchni Bartkiem Pruchniewskim przygotują fatteh, kibbeh, a po uczcie gospodarz ugości wszystkim samodzielnie przygotowanym deserem aysh el saraya. Wieczór spędzimy nie tylko przy świetnym jedzeniu, ale również opowieściach o Libanie – Alain opowie o swojej rodzinnej kuchni, zwyczajach i o tym, co najbardziej zaskoczyło go w Polsce.
Bilet na tę niezwykłą kolację możecie kupić już dziś. Cena zawiera jedzenie, welcome drinka i napoje bezalkoholowe (tego dnia będzie dostępna karta drinków w promocyjnych cenach).
Miejsce: Hamra, Piotrkowska 89
Termin: 15 września, 18.30
Cena: 79 zł
Zapisy: https://jemywlodzi.pl/produkt/alain-iskander-w-kuchni-hamry-klub-kolacyjny-jwl/
Liczba miejsc: 20
16.09. 18:30 środa | Luch box w wersji master – warsztaty komponowania pudełek i podstaw fotografii kulinarnej z cateringiem dietetycznym Tajm
Szykujecie pudełka z jedzeniem do pracy czy szkoły? Pokażemy wam, jak sprawić, by pięknie i apetycznie wyglądały, na dłużej zachowały świeżość, a równocześnie były zdrowe i dobrze zbilansowane. Na warsztatach będziemy składać lunch boxy pod okiem szefa kuchni Tomasza Kacprzaka i dietetyczki Martyny Grabarczyk – specjalistów zajmujących się tematem zawodowo w Cateringu Dietetycznym TAJM. Na tym nie koniec – wszystkie pudełka uwiecznimy na zdjęciach. Paulina Bartczak i dziewczyny z Jemy w Łodzi zdradzą, jak dobrze sfotografować jedzenie smartfonem, tak, aby wyglądało jak zdjęcie ze stocka 😉
Miejsce: Book&Cook,
OFF Piotrkowska
Koszt: 30 zł
Zapisy: https://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html
Liczba miejsc: 20
17.09. 18.00 czwartek | Herbata, kawa, wino – podróż przez aromaty i smaki w Owocach i Warzywach
Kawa, herbata, wino – co mają ze sobą wspólnego? Przede wszystkim to najbogatsze aromatycznie produkty. Dowodzi się, że w kawie można rozróżnić ponad 600 różnych zapachów, podobnie w winie, w herbacie niewiele mniej. Wiele aromatów jest wspólnych – np. brzoskwinię wyczujemy zarówno w etiopskiej kawie, białym chardonnay, czy herbacie oolong. Niektóre są charakterystyczne tylko dla jednej grupy jak np. aromaty alg w zielonych herbatach. Czasem jeden aromat, jak dym, potrafi być ceniony w winie, a być niepożądany w kawie. Postaramy się prześledzić te różnice i podobieństwa i świadomie zdegustować po cztery przykłady aromatycznych kaw, win i herbat. Będziemy się wspierać zestawem blisko stu syntetycznych aromatów w fiolkach by lepiej odróżniać je później w napojach, a każda degustacja będzie okraszona komentarzem naszych lokalnych ekspertów.
O kawie opowie gospodarz – Michał Sobolewski – właściciel klubokawiarni Owoce i Warzywa, certyfikowany z zakresu sensoryki kawowej przez Speciality Coffee Association na poziomie Professional, czwarty zawodnik Mistrzostw Polski Brewers Cup. O herbacie opowie Wojciech Woźniak – pod marką TheTea sprowadza i dystrybuuje najwyższej jakości herbaty z Tajwanu, Japonii, Chin. Często są to mikro zbiory wyjątkowych liści, często przekraczające cenę 1000 zł za kilogram. O winie opowie Michał Rutkowski – selekcjonuje i dystrybuuje wina – prowadząc Klub Wino. Jego dobór win był wielokrotnie wyróżniany przez prestiżowy Magazyn Wino. Ukończył trzy poziomy międzynarodowego kursu sommelierskiego WSET.
Miejsce: Owoce i Warzywa, Piotrkowska 217
Koszt: 50 zł
Zapisy: https://jemywlodzi.pl/produkt/herbata-kawa-wino-podroz-przez-aromaty-i-smaki-w-owocach-i-warzywach/
Liczba miejsc: 10
17.09. 19.00 czwartek | Tapasy świata w Dzień Dobry Caffe
Na drugie spotkanie klubu kolacyjnego JwŁ „Przy stole” zapraszamy do Dzień Dobry Caffe. Miejsce znane głównie z samodzielnie komponowanych, miseczkowych śniadań od września rozszerza działalność. Od teraz będziecie mogli tu wpaść nie tylko od rana, ale również po pracy – napić się drinka i skosztować dań z wieczornej karty. Ich premiera odbędzie się właśnie podczas naszej kolacji. Menu przygotowuje Tomasz Janczewski, szef patron Dzień Dobry Caffe. Krewetki w maślanej emulsji, smażone kąski wołowo–ryżowe, pieczone mięsa, serowe zapiekanki – Tomek wznosi pozornie proste propozycje na wyższy poziom, ciekawie łącząc smaki i chętnie sięgając po azjatyckie nuty. Kolacja będzie bliska miseczkowej formie serwowania tutejszej kuchni, która tak bardzo sprzyja dzieleniu się jedzeniem. Wiemy, że lubicie słuchać, jak wygląda życie restauracji od kuchni – namówimy Tomka na podobne opowieści, a również na zdradzenie jednego z przepisów 😉
Cena biletu zawiera jedzenie, welcome drinka i napoje bezalkoholowe (tego dnia będzie dostępna karta drinków w promocyjnych cenach).
Miejsce: Dzień Dobry Caffe, Narutowicza 57
Termin: 17 września, 19.00
Cena: 79 zł
Zapisy: https://jemywlodzi.pl/produkt/tapasy-swiata-w-dzien-dobry-caffe/
Liczba miejsc: 20
18.09. 12:00 piątek | Smaczne Social Media! Jak pokazać restaurację w Internecie od najlepszej strony
Na które serwisy społecznościowe powinna postawić restauracja, dlaczego Facebook wciąż jest ważny i czy warto promować lokal Instagramie? O tym, jak dobrze pisać, obrabiać zdjęcia, zwiększać organiczny zasięg i skutecznie tworzyć kampanie reklamowe opowiedzą Karolina Milczanowska i Kati Płachecka. Dziewczyny prowadzą w Krakowie agencję marketingu dla restauracji Jedling Marketing, specjalizują się w strategiach marketingowych dla konceptów kulinarnych, obsłudze kanałów social media i influencer marketingu. Właścicielki dwóch portali o tematyce kulinarnej: Have a Bite Kraków i Krakow Foodie. Prywatnie zapalone instagramerki, prowadzące popularne w Krakowie konta o tematyce jedzenia na mieście.
Miejsce: Book&Cook, OFF Piotrkowska
Koszt: 30 zł
Zapisy: https://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html
Liczba miejsc: 30