fbpx

Włoska makaronowa uczta, warsztaty foodowego video, degustacja herbaty, whisky i  wódki czy makaronowo-lodowy pop up, a to nie koniec atrakcji, jakie przygotowałyśmy na wrzesień.

Na szóstą edycję Jemy w Łodzi Food Fest zapraszamy razem z Łódzkim Centrum Wydarzeń i Monopolis, które ugości nas w swoich restauracjach i wnętrzach. To ten festiwal, któremu towarzyszy najwięcej dodatkowych atrakcji – tak też będzie w tym roku. Ponieważ motywem przewodnim jest makaron, nie mogło go zabraknąć też tutaj, ale mamy dla was dużo więcej. Abyście zdążyli zaplanować czas i kupić bilety, już dziś zradzamy, co przygotowałyśmy tym razem.

Na zdjęciu widać głęboki talerz, w którym znajduje się makaron spaghetti z sosem z pomidorów udekorowany płatkami parmezanu i listkami bazylii

Makaron po chińsku, włosku i … na słodko

Pierwsze warsztaty już 9 września w piątek, w dniu premiery festiwalu. Na kurczaka generała Tso zaprasza studio kulinarne Book&Cook. Uwaga – to nowa, weekendowa formuła warsztatów – wspólna zabawa i nauka przy kuchennym stole, z kieliszkiem koktajlu w tle. Bilety możecie kupić na stronie studia.

W niedzielę 11 września zabierzemy was na kolejną edycję naszego Klubu Kolacyjnego. Kto mógłby nas lepiej ugościć włoskim makaronem, jeśli nie Monika i Francesco Mameli z restauracji Trattoria Italiana w Monopolis. Ucztujemy przy wspólnym stole, jemy pasty i kluski i słuchamy opowieści z Włoch. Czy można fajniej spędzić niedzielę? Sprzedaż biletów już ruszyła – znajdziecie je w naszym sklepie.

A gdyby tak zrobić spaghetti z lodów waniliowych? Dla Bartków z Milk Lodowe Bistro nie ma rzeczy niemożliwych, a jeśli dodamy, że do współpracy zaprosili Asię Banad z Posypane.pl, to już możecie się ustawiać w kolejce po deser. Na pop up zapraszamy 15 września w czwartek od godziny 16.00. Tylko tego dnia zjecie tu deserowe wersje carbonary, aglio olio czy pasta al pomodoro.

Więcej o herbacie, whisky i wódce

Wielu z was nie wie, że Łodzi mieszka i pracuje prawdziwy spec od herbaty – Wojciech Woźniak. Jego sklep TheTea.pl znany jest bardziej w Europie, niż u nas, a nam udało się namówić go na herbacianą degustację, która odbędzie się we wtorek 13 września w restauracji Len&Bawełna. Będą palone nad węglem drzewnym oolongi, pu-erh wytworzone w górach Yunnanu czy najstarszy gatunek herbaty czarnej – Zhengshan Xiaozhong. Bilety już w sklepie.

W tym roku możecie zacząć swoją przygodę nie tylko z herbatą, ale też whisky. To spotkanie dla początkujących, ale nie tylko – na totalnym luzie, w niezobowiązującej atmosferze. Poprowadzi Bartosz Łataś, autor bloga Szkocka Krata. Spróbujemy pięciu różnych trunków, dowiemy się, jak powstaje whisky i przekonamy się też, że ta dobra wcale nie musi być droga. Bilety na 15 września dostaniecie tutaj.

W drugą sobotę festiwalu do Łodzi przyjedzie kraftowa destylarnia Wolf&Oak, która produkuje nie tylko markowe wódki, ale również gin, brandy czy whisky, a my spróbujemy aż 6 z ich propozycji. Wyjątkowe alkohole, ale również miejsce – degustacje odbędą się w … Muzeum Wódki w Monopolis. Mamy dla was dwa sobotnie terminy: godzinę 19.00 i 20.00. A potem kolacja w jednej z tutejszych restauracji.

Nauczymy was foodowego video i pobawimy się w barmanów

Prowadzicie konto na Instagramie, kręcicie filmy i rolki, obsługujecie media społecznościowe restauracji? Możecie to robić lepiej dzięki Alicji i Kubie z KUSZ Productions. Będzie trochę teorii, ale przede wszystkim praktyka pod okiem najlepszych. Co trzeba zabrać? Wystarczy telefon! Do zobaczenia 17 września w sobotę, łapcie bilety, bo mamy tylko 10 miejsc!

A gdy już opadnie festiwalowy kurz, spotkamy się jeszcze raz, w miejscu, które dopiero powstaje. W czwartek 22 września w Przestrzeni pod opiekę weźmie nas jeden z naszych ulubionych barmanów – Wojtek Fiet. Pod jego okiem poznamy podstawy komponowania koktajli i przygotujemy (oczywiście też wypijemy!) trzy sourery. Jeśli macie 18 lat, tu znajdziecie bilety.

Konkursy

Już teraz szykujcie aparaty i makaronowe przepisy. Lada moment ogłosimy konkursy, w których do wygrania będą super nagrody. Marcin z łódzkiej firmy Pro-Gastro, która ma wszystko dla restauracji przygotował dla was komplet 4 pięknych talerzy do pasty, a Ramenownia … zabierze 5 osób do swojej manufaktury makaronu. Stay tuned and eat pasta!  

Podobne posty

Pamiętacie szaleństwo, gdy się otwierali? Jeżeli dawno nie byliście na Rewolucji, jest do tego ...
Wyselekcjonowana kawa, najlepsi bariści, fajny klimat – oto pięć miejscówek z najlepszą kawą w ...
Własne wędliny, kiełbaski, chleby na zakwasie, maślane i mięciutkie brioche. Wszystko to zjecie na ...