Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isczwartek,17sierpień,2017

Łódź czekoladowa

Łódź czekoladowa

O tym, że dziś przypada Światowy Dzień Czekolady można dowiedzieć się zewsząd. Niestety po raz kolejny lokalna gastronomia przegapiła okazję do fajnej promocji. Z tego powodu sami postanowiliśmy poszukać miejsc znanych z serwowania dobrej, gorącej czekolady i innych czekoladowych przysmaków. Mamy też dla was przepis na wyjątkowo słodką i sycącą wersję domową. Jeśli wam się spodoba dodamy jeszcze przepis na baaardzo czekoladowe ciasto, które zawsze wychodzi :)

 

Czytaj więcej...

Gdzie w Łodzi zjeść zdrowo

Gdzie w Łodzi zjeść zdrowo

Choć zdrowa i ekologiczna kuchnia zyskuje sobie coraz więcej zwolenników, oferta łódzkich restauracji w tym zakresie pozostaje nadal uboga. Taka sytuacja jest zrozumiała z co najmniej kilku powodów. Produkty ekologiczne pochodzące od certyfikowanych dostawców są drogie, co ma wpływ na wysokie ceny w restauracjach. Poza tym są trudno dostępne, a to też nie zachęca do wprowadzania ich do oferty. Mimo to osoby dbające o jakość produktów lądujących na ich talerzach znajdą w Łodzi miejsca, w których zjedzą nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Czytaj więcej...

TOP 5 łódzkich restauracji na wiosnę

Top 5 restauracji na wiosnę

Słoneczna pogoda zachęca do wyjścia z domu. Najlepiej wybrać się na długi spacer zakończony smacznym obiadem. Pierwszego dnia wiosny prezentujemy 5 łódzkich restauracji, które warto odwiedzić o tej porze roku.

Czytaj więcej...

Pomóżmy pani Basi

Na blogu łódzkiej dziennikarki Ewy Żarskiej przeczytałyśmy tekst "Pani Basia umiera 9 km ode mnie a ja nie potrafię nic zrobić…", którego lekturę wszystkim polecamy. Jak pewnie każdy, kto ten tekst przeczytał postanowiłyśmy pomóc jego bohaterce.

Czytaj więcej...

Stracone szanse łódzkiej gastronomii

Stracone szanse łódzkiej gastronomii

Do powstania tego tekstu u skłoniła nas smutna refleksja z dnia wczorajszego. Wczoraj bowiem, o godzinie 7.41 rozpoczął się chiński nowy rok – rok smoka. To fenomenalna okazja dla wszystkich restauratorów prowadzących azjatyckie lokale na zorganizowanie ciekawego wydarzenia czy promocji, które miałyby szansę ściągnąć do restauracji klientów, a przy odrobinie wysiłku także wszystkie lokalne media.

Czytaj więcej...

Indyk zamiast cielęciny, czyli łódzka kuchnia orientalna

Indyk zamiast cielęciny, czyli łódzka kuchnia orientalna

Zastanawialiście się kiedyś jak to możliwe, że w barach orientalnych (zwanych często "budami z chińskim" :) ) potrawa z kaczki, którą najeść mogą się z powodzeniem dwie osoby kosztuje 10,50 zł, a cielęcina z egzotycznym bambusem 9,50 zł? Próbując kupić same składniki do przygotowania tych potraw wydacie więcej, nie wspominając o pozostałych kosztach produkcji. Jeśli zrodziły się w was podejrzenia, że atrakcyjna cena podyktowana może być znikomą zawartością kaczki w kaczce, to nie pomyliliście się.

 

Czytaj więcej...

Legendarne łódzkie restauracje: Tivoli

Legendarne łódzkie restauracje - Tivoli

Przed wojną Tivoli była jedną z najlepszych łódzkich restauracji. Lokal mieścił się w Domu Zgromadzenia Majstrów Tkackich przy ul. Przejazd 1. Dziś ulica nosi nazwę Tuwima, a w stylowym wnętrzu prowadzi działalność Biedronka.

Czytaj więcej...

Z cyklu Łódzka Kuchnia Regionalna: Zalewajka

ZalewajkaZalewajka to tradycyjna, wiejska zupa na bazie ziemniaków i żuru z zakwasu chlebowego. Chociaż spotyka się ją w wielu regionach kraju, to pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z okolic Łodzi. W tym regionie potrawy z ziemniaków, zbóż i zbiorów leśnych stanowiły w XIX w. podstawę wyżywienia. Były to powiem produkty powszechnie dostępne i niedrogie, dlatego wykorzystywano je w kuchni ubogich obywateli.

Czytaj więcej...

Podobne artykuły