Jemy w Łodzi - restauracje w Łodzi, opinie, recenzje, wydarzenia

You are here:
Today isponiedziałek,19listopad,2018

Akademia Kawy Affogato – część II

Affogato

W pierwszej części parzenie kawy oddaliśmy w ręce specjalistów, w drugiej spróbujemy z pomocą baristek Affogato przygotować równie dobry napar w domu. Zapomnijcie o rozpuszczalnej kawie – dziś w ruch pójdzie kawiarka, dripper i chemex.

Czytaj więcej...

Pokaż nam co jesz

@jemywlodzi

Znalezienie dobrej restauracji bywa niełatwe, a i sporo kosztuje. Przetestowanie kilku miejsc to spory wydatek, dlatego często polegamy na poleceniach znajomych czy internetowych recenzjach. Minusem tych ostatnich jest to, że są to głównie suche opisy, a przecież nie od dziś wiadomo, że jemy oczami. Dlatego pora na foodspotting.

Czytaj więcej...

Akademia Kawy Affogato – część I

Affogato

Od czego zależy smak kawy, jak przygotować aromatyczny napar w domu i namalować serce mlekiem - tego wszystkiego dowiemy się od baristek Affogato – tegorocznych zwyciężczyń Festiwalu Kawy.

Czytaj więcej...

Klient trudny i marudny

Goście restauracji

Pisaliśmy już o kelnerach, tym razem czas przyjrzeć się gościom restauracji, którzy potrafią solidnie dać w kość obsłudze w restauracjach.

Czytaj więcej...

Upadek antycznego Rzymu, czyli o lokalach, które nie wytrzymały konkurencji

Antica Roma

Na łódzkim rynku wciąż pojawiają się nowe restauracje. Czy w tym samym tempie przybywa miłośników jedzenia poza domem? Niestety nie. Starsze lokale muszą podzielić się klientami z nowymi, a niektóre po prostu zrezygnować z działalności. W ostatnim czasie podobny los spotkał restaurację Antica Roma, kawiarnię Monaco Cafe i rodzinną Cammino.

Czytaj więcej...

Historia Łodzi we wnętrzach hotelu

Grand Hotel źródło: fotopolska.eu

Gościł tu Josip Broz-Tito, Henryk Sienkiewicz i Isadora Duncan. Stacjonowało wojsko pruskie, a znani reżyserzy kręcili we wnętrzach filmy, które przeszły do historii polskiego kina. Czy wiecie, że Grand Hotel świadczy swe usługi nieprzerwanie od ponad 120 lat?

Czytaj więcej...

Luzak, nadgorliwiec, obrażony – który typ kelnera jest najbardziej irytujący

Luzak, nadgorliwiec, obrażony – który typ kelnera jest najbardziej irytujący

Szczególnie w okresie wakacji rzesze studentów zgłaszają się do pracy w gastronomii. W końcu bycie kelnerem/ką to zajęcie łatwe, miłe i przyjemne. Niestety jakość obsługi spada proporcjonalnie do wzrostu letniej temperatury. Spróbujemy wśród grona pracowników restauracji wyróżnić kilka najbardziej irytujących typów.

Czytaj więcej...

Gotujemy z szefem kuchni restauracji Affogato

Maciej Rosiński Affogato

Dziś zajrzymy do kuchni Macieja Rosińskiego, z którym porozmawiamy o gotowaniu, Affogato i jazzie, a także przyrządzimy łososia na puree ziemniaczanym z pesto pietruszkowym.

Czytaj więcej...

Ciekły azot, sous vide i sferyfikacja, czyli nieco więcej o kuchni molekularnej

Ciekły azot, sous vide i sferyfikacja, czyli nieco więcej o kuchni molekularnej

W tekstach Jemy w Łodzi kilka razy wspominaliśmy już o kuchni molekularnej, która zaczyna pojawiać się w łódzkich restauracjach. Czas przybliżyć, na czym polega jej fenomen.

Czytaj więcej...

Gotujemy z szefem kuchni restauracji Anatewka

Sebastian Spychała - szef kuchni restauracji Anatewka

Marzeniem Sebastiana Spychały, szefa kuchni restauracji Anatewka, jest zdobycie gwiazdki Michelin. Czytelnikom Jemy w Łodzi opowiada, jak zaczęła się jego przygoda z gotowaniem oraz zdradza przepis na schab cielęcy.

Czytaj więcej...

Podobne artykuły